Metsästäjät ja metsästyskoirat valjastetaan afrikkalaiseen sikaruttoon (ASF) kuolleiden villisikojen jäljittämiseen Brandenburgissa Sakassa ja koiria tuodaan myös naapuriosavaltioista.
ASF-kriisi paisuu Saksassa eikä enää puhuta yksittäistapauksista. Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että tartunta on vahvistettu jo 29 villisian ruhosta Puolan rajan lähellä Brandenburgissa, Der Tagesspiegel-lehti kertoo.
Taudin ydinalueella Brandenburgissa viranomaiset ottavat entistä järeämmät keinot käyttöön. Puolan rajalle rakennetaan 120 kilometriä pitkä pysyvä aita, jolla korvataan nykyinen matala sähköaita.
Lisäksi tautipesäkkeiden ympäristöt aidataan pysyvillä aidoilla sen jälkeen, kun kaikki metsissä edelleen olevat ruhot saadaan paikannettua ja tutkittua.
Ulkoilu on kielletty taudin sähköaidan rajaamalla ydinalueella, joka kattaa 60 kilometriä Puolan rajalla.
Koirat valjastetaan villisikojen metsästykseen ja kuolleiden eläinten etsintään. Kun kaikki tartunnan saaneet siat on löydetty, ydinalue suljetaan kiinteällä aidalla.
Sikarutto on tappava virustauti tuotantosioille ja villisioille, mutta vaaraton ihmisille. Sikaloista ei ole löydetty tautia Saksassa, mutta Puolan puolella tilanne on toinen ja virusta löytyy viikoittain karjasuojista.
Viljelijät ja metsästäjät kritisoivat keskiviikkona terävästi kuluttajansuojaministerin Ursula Nonnemacherin (vihreät) kriisinhallintaa.
Saksan metsästäjäliiton johtaja Dirk-Henner Wellershoff hämmästelee sitä, että viranomaiset eivät luottaneet metsästäjiin ja metsästyskoiriin ruhojen etsinnässä.
Saksan maataloustuottajien kattojärjestö syyttää maata "kaaoksesta" kriisin torjunnassa. Useat kriisiryhmät työskentelevät rinnakkain ilman yhtenäistä linjaa, järjestön pääsihteeri Bernhard Krüsken sanoo.
Nonnemacher haluaa nyt luoda uudenlaisen toimintamallin, jonka pitäisi parantaa pelastuslaitosten, poliisin, eläinlääkäreiden ja paikallisten yhdistysten yhteistyötä.
Viruksen löytyminen uhkaa siankasvattajien olemassaoloa, Krüsken varoittaa.
ASF:n takia sianlihan vienti kolmansiin maihin on tyrehtynyt ja tuottajat pelkäävät toista isoa hinnanpudotusta. Heti epidemian alussa tuottajahinta putosi 20 senttiä 1,27 euroon kilolta. Tällä viikolla hinta on pysynyt vakaana.
Der Tagesspiegelin juttu löytyy täältä: 29 Kadaver gefunden – Brandenburg verstärkt Krisenmanagement
Lue myös:
Afrikkalainen sikarutto leviää Saksassa – viisi uutta löydöstä varmistettu ja lisää tutkitaan