Maatalous

Markkinakatsaus: Ruokamarkkinoiden kaaos lähestyy uhkaavasti Eurooppaa

Saksan ASF-tapaukset näkyvät nyt tilastoissa rajuna hinnanlaskuna.
Juho Leskinen
Valmistaudu brexitiin, kehotti mainos Lontoossa viime vuonna.

Jos Britannian ja EU:n välille ei vuoden loppuun mennessä saada aikaan kauppasopimusta, on EU:n ruoka- ja maatalousmarkkinat menossa vuoden vaihteessa sekaisin.

EU-maat ovat vieneet Britanniaan vuodessa ruokaa 40 miljardin euron arvosta. Se on muun muassa vihanneksia, hedelmiä, lihaa ja maitotuotteita.

EU:lle olisi hyvin vaikeaa korvata näin suuri markkina-alueen menetys, kirjoittaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ellen Huan-Niemi blogissaan.

Britannia erosi EU:sta jo alkuvuodesta, mutta kuluvan vuoden loppuun asti jatkuu siirtymäkausi, jolloin kauppa jatkuu ennallaan ja Britannia on edelleen osa yhteismarkkinaa ja noudattaa EU:n sääntöjä.

Britannian pääministeri Boris Johnson on sanonut, että jos sopimusta brexitin jälkeisestä kauppasuhteesta ei ole saavutettu 15. lokakuuta mennessä, molempien osapuolten täytyy jatkaa eteenpäin. Tämä tarkoittaa, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta.

Siinä tapauksessa EU-maiden ja Britannian välillä alettaisiin noudattaa Maailman kauppajärjestön WTO:n tulli- ja kiintiömääräyksiä.

Ruuan ja maataloustuotteiden tullit ovat tullimaksujen korkeimmasta päästä. Muutos hintoihin olisi siten raju, kun nyt kauppaa on käyty tullittomasti ja ilman kiintiöitä.

EU:lla on kokemusta rakentaa kriisipaketteja maataloustuotteiden markkinahäiriöihin. Vienti EU:sta Britanniaan on kuitenkin moninkertaista verrattuna siihen, mitä se oli EU:sta Venäjälle ennen vuoden 2014 viennin kertapysäystä, Huan-Niemi muistuttaa.

Siten Britannian markkinan korvaaminen olisi hyvin vaikeaa.

Helppoa ilman sopimusta ei olisi Britanniallakaan. Arvioiden mukaan britannialaiset yritykset joutuisivat käyttämään vuodessa 15 miljardia puntaa enemmän paperitöihin, jos britit lähtevät ilman sopimusta.

Odottaako vuodenvaihteessa markkinakaaos? Jää nähtäväksi.

Maiden välisiä kauppasopimuksia sorvataan yleensä vuosia. Nyt aikaa on muutama kuukausi ja osapuolten näkemykset kaukana toisistaan.

Kävi miten tahansa, EU:n ja Britannian suhteet eivät ole vuoden vaihduttua entisellään, Huan-Niemi arvioi.

Sianlihan hinnan lasku Saksassa afrikkalaisen sikaruton (ASF) takia näkyy nyt EU:n virallisissa tilastoissakin.

Viikolla 38, eli viikko ensimmäisten sairaiden villisikojen löytymisen jälkeen, tuottajahinta Saksassa oli laskenut 20 senttiä kilolta ennen tautia vallinneista hinnoista.

E-luokan sian hinta on Saksassa tilaston mukaan painunut 1,32 euroon kilolta. Verkosta löytyvissä ostotarjouksissa hinta on ollut nyt pari viikkoa 1,27 euroa.

Saksassa hinta on nyt 30 prosenttia heikompi kuin vuosi sitten. Kuukaudessa alamäkeä on tullut 12 prosenttia.

Myös Saksan naapurimaissa esimerkiksi Puolassa ja Tšekissä hinta on laskenut tuntuvasti. Ranskassa hinta on aavistuksen noussut. Tanskassa lasku oli maltillista.

Suomessa hinta on viime viikot ollut vakaa 1,67 euroa kilolta.

EU-maiden keskihinta laski viikossa lähes viisi prosenttia 1,42 euroon kilolta.

Porsaan hinta on Saksassa pudonnut yli kymmenellä eurolla. Syyskuun alussa porsas maksoi Saksassa 43 euroa. Nyt hinta on 31 euroa ja lähes 50 prosenttia heikompi kuin vuosi sitten.

EU-maiden keskihinta porsaalle on viikossa laskenut 9 prosenttia.

Keräkaalin menekki on tällä hetkellä normaalia. Keräkaalin viljelyala oli ennakkotietojen mukaan käytännössä sama kuin viime vuonna, kertoo MTK avomaanvihannesten markkinakatsauksessaan.

Jäävuorisalaatin tuotantomäärät ovat jo melko pieniä, sateinen ja viileä sää on hidastanut kasvua. Myös tuholaiset ovat aiheuttaneet suuria satotappioita.

Kukka- ja parsakaalin satomäärät ovat olleet myös pienet sääolosuhteiden vuoksi.

Porkkanan markkinatilanne on normaali. Savi- ja hiekkamailla alkukesän kuivuus heikensi juuresten itämistä ja kasvustot jäivät paikoin harvoiksi. Varastoporkkanan satonäkymät ovat melko normaalit.

Sipulin varastoon nostot ovat kesken. Sipulin satomäärät jäävät monin paikoin alhaisiksi, mutta kokonaisuudessaan sato on lähellä keskimääräistä. Pienikokoista sipulia tulee paljon, MTK kertoo. Laatu on ollut pääosin hyvää.

Lue lisää

Britannian neuvottelija vakuuttaa yhä uskovansa sopuun kauppasuhteista EU:n kanssa

EU:n sianlihamarkkinat kriisiytymässä koronan ja ASF:n takia

Britannia suunnittelee uusien bensa- ja dieselautojen kieltoa vuodesta 2030 alkaen

Maitotuotteiden korona-ajan kysyntä ylittänyt odotukset – "Keväällä povattu katastrofi ei toteutunut"