Maatalous

Kauran laatu puintien positiivinen yllätys lähes koko maassa – muutoin vaihtelut suuria niin laadussa kuin määrissä

Syysvehnää on kylvetty runsaasti lämpimässä säässä, kertoo Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr.
Sokerijuurikasta nostettiin tiistaina Varsinais-Suomen Mynämäellä.

Kauran laatu on tänä syksynä yllättänyt viljelijät positiivisesti, monilla alueilla myös kauran satotaso on ollut hyvä. Muut viljat ovat olleet laadultaan heikompia etenkin puintikauden venyttyä pitkälle syksyyn, kertoo Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyrin puintikatsaus. Vyr seuraa puintien etenemistä eri puolilla Suomea.

Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa puinnit ovat lähes valmiit, muilla alueilla puinnit ovat edenneet lämpimässä poutasäässä hyvin.

Syyskylvöjä on maan eteläosissa tehty paljon, mutta esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa niukasti. Jälkimmäisellä alueella syynä on riski, että valkoposkihanhet syövät kasvuston muuttomatkallaan.

Viljasatoa kuvataan monella alueella huonoksi. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa viljat ovat olleet kevyitä. Keski-Suomessa on havaittu lisäksi tummuutta, mikä voi kertoa homeongelmasta. Myös Etelä-Pohjanmaalla hehtolitrapainot ovat kääntyneet laskuun puintikauden pidetessä.

Vehnä- ja ohrasato jäävät katsauksen mukaan monilla alueilla tavallisesta noin 10–20 prosenttia. Satakunnasta kerrotaan, että kevätvehnät olivat laadultaan hyviä, vaikka satotasot eivät olleet korkeat.

Öljykasvi- ja härkäpapupelloista sekä herneestä osa jäänee puimatta ja satotasot pieniksi, paikoin jopa puoleen tavanomaisesta. Etenkin härkäpapukasvustot ovat monin paikoin edelleen vihreitä ja heikkoja. Öljykasvien puinnit venyvät pitkälle lokakuun lopulle, sillä tuleentumista joudutaan vielä odottelemaan. Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla suurin osa härkäpapu- ja öljykasvustoista on saatu puitua.

Kaikkien viljojen hehtolitrapainot vaikuttavat viime vuotta matalammilta isossa osassa maata. Vaihtelut määrässä ja laadussa ovat isoja ja myös erittäin hyviä viljaeriä on puitu paikoitellen.

Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla viljojen hehtolitrapainot ja satotasot eivät ole jääneet keskimääräisestä ja kasvukautta kuvaillaan Keski-Pohjanmaalla hyväksi. Myös Pohjois-Karjalassa viljasatoa kuvataan tavanomaiseksi.

Mallasohran laatuvaatimuksia täyttäviä eriä on useilla alueilla saatu vain niukasti. Uudellamaalla myös mallasohran itävyys aiheuttaa huolta.

Kahukärpäsiä on havaittu syyskasvustoissa ainakin Varsinais-Suomessa.

Lue myös kasvutilannekatsastuksesta:

Onko tätä ennen nähty? Lämmin sää haittaa varastoporkkanan nostoa

Jukka Pasonen
Lue lisää

Erikoinen tilanne: Lämmin sää haittaa varastoporkkanan nostoa – korjuu jäljessä tavanomaisesta

Kaivattu pouta on vauhdittanut puinteja

Puimuri ehtii nyt talviteloille – "Kaurasta kertyy mukavasti hehtoja, mutta kevyttä se on. Kevätvehnä sentään onnistui"

Aila-myrsky repi Vaasassa puita nurin, rankkasateet vaikeuttavat puintien edistymistä – myrsky leviää kohti Etelä- ja Keski-Suomea