Maatalous

Erikoinen tilanne: Lämmin sää haittaa varastoporkkanan nostoa – korjuu jäljessä tavanomaisesta

Liian lämpimän juuresmassan varastointi kuluttaisi hurjasti energiaa ja voisi vaarantaa säilyvyyden.
Kari Salonen
Varastoporkkanan nostoa on päästy vasta aloittelemaan Esamatti Känkäsen tilalla Forssassa. Vielä tässä vaiheessa satonäkymät ovat kohtuulliset, mutta tappiota saattaa tulla, jos korjuu vielä viivästyy.

Varastoporkkanan nostoa ollaan vasta aloittelemassa sen päätuotantoalueella Kanta-Hämeessä, kertoo forssalaisen Vihannestila Känkäsen yrittäjä Esamatti Känkänen.

"Kalenteria kun katsoo, niin nostojen pitäisi olla jo aika pitkällä. Viime vuonna syys-lokakuun vaihteessa porkkanaa oli nostettu jo toista viikkoa."

Nostoa jarruttaa liian lämmin sää. Kun elohopea Känkäsen sanoin "huitelee parinkymmenen asteen tuntumassa" eikä laske yölläkään kymmenen asteen alapuolelle, nostettava juuresmassa on kylmävarastointiin liian lämmintä.

Yölämpötila saisi hänen mukaansa käydä nollassa, jotta olosuhteet korjuun kannalta parantuisivat.

"Säilyvyyden varmistamiseksi porkkana pitää saada jäähdytettyä mahdollisimman nopeasti ja kauttaaltaan. Näin lämpimällä säällä nostettuna porkkanatkin ovat lähes parikymmenasteisia. Siksi on riskinä, ettei riittävän nopea jäähdytys kauttaaltaan onnistu", Känkänen perustelee.

Lämpimän porkkanamassan jäähdytys vie myös valtavasti energiaa, hän muistuttaa.

Jotta olosuhteiden muuttuessa varsinaisen pääsadon korjuuseen päästäisiin nopeasti, Känkäsen tilalla on ryhdytty korjuuseen tekemällä aloituksia ja suurentaen niitä niin, että kelien parantuessa niistä pääsee helposti ja vauhdikkaasti jatkamaan korjuuta.

Yhteensä tilalla on viljelyssä noin 35 hehtaaria porkkanaa.

Vaikka kulunut kasvukausi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, porkkanasadosta Känkänen odottaa kuitenkin tavanomaista.

Myös laatu vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä.

"Mutta täytyy muistaa, että korjuuta ei ole vielä kunnolla aloitettu."

Vihannestila Känkäsellä on nostossa isännän itsensä lisäksi kuusi ulkopuolista työntekijää. Mikäli korjuu vielä tämänhetkisestä myöhästyy, tekijäjoukkoa saatetaan täydentää yhdellä tai kahdella osa-aikaisella käsiparilla, Känkänen pohtii.

"Lähiaikojen säätiedotus lupaa kuitenkin edelleen aivan samanlaisia lämpötiloja eikä viileämmästä ilmamassasta ole mitään merkkejä."

Toisaalta Känkänen näkee tilanteessa myös jotain hyvää:

"Monena vuonna korjuuta on hankaloittanut liika märkyys. Nyt siitä ei ole todellakaan haittaa. Toisaalta nostot ovat vielä pahasti kesken, joten tämäkin saattaa vielä muuttua."

Lue myös kasvutilannekatsauksesta:

Kauran laatu puintien positiivinen yllätys lähes koko maassa – muutoin vaihtelut suuria niin laadussa kuin määrissä

Lue lisää

Skoonelaiset juurekset

Porkkana-sitrushilloke

Pohjoisessa ennätyskinokset, etelässä kukkaloistoa marraskuussa – näin sää vaihteli vuonna 2020

Juuressalaatti