Maatalous

Sikaruttoa ei saada talttumaan Saksassa – virus karkasi uudelle alueelle

Puolan rajan lähellä Blyenissä metsästetty villisika osoittautui taudin kantajaksi. Löytöpaikka on 70 kilometriä pohjoiseen aiemmasta ydinalueesta.
Petteri Kivimäki
Afrikkalainen sikarutto on tappava virustauti tuotantosioille ja villisioille, mutta vaaraton ihmisille.

Afrikkalaisen sikaruton taltuttaminen käy Saksassa yhä vaikeammaksi. Tiistaina varmistui, että Puolan rajan lähellä Blyenissä viikonloppuna kaadettu villisika oli saanut taudin.

Uusi löytöpaikka on Märkisch-Oderlandin alueella 70 kilometriä pohjoiseen kahdesta aiemmasta ydinalueesta Oder-Spreen ja Spree-Neissen piirikunnissa. Blyen on 90 kilometriä itään Berliinistä.

Löytöpaikan ympärille perustettiin välittömästi aidattu ydinalue sekä 15 kilometrin päähän yltävä karanteenialue, missä kulkemista on rajoitettu voimakkaasti. Kaikenlaiset peltotyöt ovat kiellettyjä siihen saakka, kun Brandenburgin osavaltion eläinlääkäri lieventää rajoituksia.

Ensimmäisillä ydinalueilla rajoituksia lievennettiin viikonloppuna niin, että viljelijät voivat korjata viinirypäleitä ja perunaa, mutta maissi- ja sokerijuurikaspelloille ei ole edelleenkään lupa mennä.

Samoin syyskylvöt ovat kiellossa, mitä viljelijät pitävät taloudellisesti isompana riskinä kuin nyt tehtyjä sadonkorjuun kieltoja. Vakuutukset kattavat tämän vuoden menetyksiä, mutta eivät seuraavan.

Uusi ydinalue on Itäisen Saksan vahvaa maatalousaluetta. Karanteenialueen sisälle jää pitkälti yli 20 000 hehtaaria viljelyksiä. Saksan tärkein kulkuyhteys itään, moottoritie 1, sivuaa löytöpaikkaa.

Tiistaina kerrottiin myös toisesta sikaruttolöydöstä, mikä nostaa vahvistettujen tapausten määrän 38:aan.

Afrikkalainen sikarutto on tappava virustauti tuotantosioille ja villisioille, mutta vaaraton ihmisille. Saksassa ei ole toistaiseksi löydetty tautia sikaloista, mutta Puolassa virus on löytynyt jo lähes sadasta sikalasta ja aiheuttanut sikaloille isot vahingot.

Asiasta kerrotaan useissa saksalaisissa sanomalehdissä:

Schweinepest breitet sich in Brandenburg weiter aus

Afrikanische Schweinepest: Neuer Fund 70 km entfernt von Kernzone

Afrikanische Schweinepest breitet sich in Brandenburg aus

Afrikanische Schweinepest: Die aktuellen Fälle

Aiheesta aiemmin:

Afrikkalainen sikarutto leviää – video Saksan rajalta: kevyt verkkoaita ei sikoja pitele

Lue lisää

Ihmiset haluavat muuttaa pois suurten kaupunkien keskustoista Saksassa

Afrikkalainen sikarutto pääsi kahteen sikalaan Saksassa

Virossa tuore tapaus afrikkalaista sikaruttoa

Brexit ei pilannut bisnestä: Suomalaisen sahatavaran vienti Britanniaan yli tuplaantui alkuvuonna