MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

Korona ei ole juuri näkynyt maaseudun yritysrahoituksessa – rahoitusta haettu lähes tavanomaiseen malliin

Väliaikaista koronatukea on hakenut noin tuhat alkutuotantoalan yritystä.
Kari Salonen
Maaseuturahaston tukea voi saada vaikkapa oman tilan raaka-aineita jatkojalostavaan yritykseen. Kuvituskuva.

Maaseudun yritykset ovat investoineet ja kehittäneet toimintaansa normaaliin tapaan koronapandemiasta huolimatta, kertoo Ruokavirasto.

"Yritykset ovat hakeneet EU-maaseuturahaston rahoitusta tänä vuonna lähes tulkoon viime vuosien malliin. 'Koronakuoppaa' ei ole havaittavissa", kertoo johtava asiantuntija Reijo Martikainen Ruokavirastosta.

"Merkittävää pudotusta hakemusten määrässä ei ole ollut eikä hakemuksia ole myöskään peruttu enemmän kuin muina vuosina."

Viimeisen viiden vuoden aikana EU-maaseuturahastosta on myönnetty tukea lähes 4 000 suomalaisyritykselle. Yhteensä yritysten omarahoitusosuus huomioiden rahoituksen voimin on toteutettu tuona aikana noin 1,2 miljardin euron investoinnit.

Tukea saaneet yritykset toimivat esimerkiksi elintarvike-, matkailu- ja metallialalla. Rahoitusta voi käyttää investointien lisäksi myös yritystoimintaa käynnistettäessä tarvittavaan kehittämiseen ja asiantuntija-apuun.

Yritystukien haku on jatkuva ja hakemuksen voi tehdä sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa. Neuvoja hakemuksen tekemiseen voi kysyä paikallisesta Leader-ryhmästä tai ely-keskuksesta.

Tavanomaisen rahoituksen ohella paraikaa on haettavissa myös maaseudun yrityksille suunnattu rahoitus koronan aiheuttamiin talousvaikeuksiin. Tuki on tarkoitettu yritystoiminnan jatkumisen turvaaviin välttämättömiin menoihin, kuten kiinteistö-, henkilöstö- ja vuokrakuluihin eikä niitä voi käyttää investointeihin.

Väliaikaista koronatukea on hakenut tähän mennessä tuhat yrittäjää. Koronarahoitusta on haettavissa Hyrrä-asiointipalvelun kautta vuoden loppuun asti.

Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisia tukia voivat hakea ne yrittäjät, jotka harjoittavat muuta yritystoimintaa samalla y-tunnuksella maatilan kanssa, jalostavat tai myyvät maataloustuotteita tai toimivat maatalouden alkutuotannon alalla.

Lue lisää

Katso, kuinka koronatilanne on kehittynyt eri kunnissa – hallitus tiedottaa ravintoloiden kohtalosta suorassa lähetyksessä kello 15.15

Venäjällä voimaan maanlaajuinen maskipakko – koronavirukseen liittyviä kuolleita uusi ennätysmäärä yhden päivän aikana

"Kela jäädytti toiminnan 17.3. ja seuraavana aamuna jouduimme kotiuttamaan kaikki kuntoutettavat" – kuntoutuskeskuksissa vuosi on ollut vuoristorataa

THL: Suomessa raportoitu 196 uutta koronavirustartuntaa – Italiassa on osoitettu mieltä kiristyvien koronarajoitusten vuoksi