Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Kotimaisen speltin eteen tehty sitkeä työ palkittiin – Birkkalan tila on vuoden luomuyritys

"Spelttituotteemme ovat menestyneet ulkomailla hämmästyttävän hyvin. Viennissä luomu on hyvä käyntikortti ja toimii ovenavauksena markkinoille", Simo Larmo kertoo.
Jaana Kankaanpää
Simo Larmo maistatti spelttipuuroa Berliinin Grune Woche -messuilla viime vuonna.

Salon Suomusjärvellä sijaitseva Birkkalan tila on nimetty Vuoden luomuyritykseksi. Luomuliitto jakoi palkinnon tiistaina Luomupäivien yhteydessä.

Palkinnon perusteena on yli 20 vuoden sitkeä työ kotimaisen luomuspeltin menekin edistämiseksi.

Pirkko ja Jaakko Larmo aloittivat speltin viljelyn ja tuotteistamisen 1990-luvun alussa.

Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin 2014. Työtä jatkavat Simo ja Riina Larmo.

Yrittäjät seuraavat markkinoita aktiivisesti ja kehittävät tuotevalikoimaa jatkuvasti, palkitsemisperusteissa mainitaan. Alan viljelyn uranuurtajilla on hallussa koko ketju alkutuotannosta jalostukseen ja markkinointiin.

Raaka-ainetta ostetaan myös muilta luomutiloilta, joita mahtuisi mukaan enemmänkin.

Larmot ovat lähteneet kokeilemaan myös ulkomaan markkinoita Amazonin verkkokaupan kautta. Tuotteet lähtevät Saksassa sijaitsevan keskusvaraston kautta eri maihin verkkotilausten perusteella.

Järjestely on ollut yrittäjille positiivinen yllätys.

"Spelttituotteemme ovat menestyneet ulkomailla hämmästyttävän hyvin. Viennissä luomu on hyvä käyntikortti ja toimii ovenavauksena markkinoille", Simo Larmo kertoo.

Voittajayritys sai kiitosta aktiivisesta työstä markkinoinnin eteen.

"Birkkalan tila on satsannut paljon reseptiikan kehittämiseen, ja he tekevät luomutuotantoa kuluttajille näkyväksi", sanoo Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie.

Luomuliitto myöntää vuosittain Vuoden Luomuyritys -palkinnon innovatiiviselle, ekologiselle tai muuten innostavaa esimerkkiä näyttäneelle luomuyritykselle. Voittajan valitsee Luomuliiton hallitus yleisön tekemien ehdotusten joukosta.

Lue myös: Ei kai speltistä tai kuminasta mitään bisnestä saa? Tässä kolme yritystä, jotka tekivät marginaalikasveista hittituotteita

Lue lisää

Ratahankkeen valmistelu on ollut maanomistajalle piinallista – Tunnin juna toisi jättimäisen rautatiesillan Simo Larmon ikkunan alle: "Kuulemisilla ei tunnu olevan mitään merkitystä"

Olen ehdottomasti maanviljelijä, sanoo kreivi Henrik Creutz – "Ilman viljaa ei voi tehdä mitään muuta"

Kotimaisia kasviproteiineja, ole hyvä

Paras jouluherkku peurariimi syntyi kokeilujen tuloksena – viimeinen silaus tuli aineksia vaihtamalla