Vuohiyrittäjä: "Lihapukkien kasvattajille olisi kova tarve" – herännyt kysyntä vie lihat käsistä
Jonna Ukkola on mielissään, että vuohenlihalle on kysyntää, koska yleensä maitotiloille syntyvät kilipukit ovat käytännössä turhia.
Jonna ja Eero Ukkolan tilalla on noin 470 vuohta. Lihapukkeja myydään tänä vuonna runsaat sata. Kuva: Markku PulkkinenHalmelan vuohitilan yrittäjä Jonna Ukkola seisoksii tilapuodissa lauantaina aamupäivällä. Tarjolla on vuohenlihaa monenlaisina paloina sekä makkarana.
Suunnitelmissa on kuitenkin lopettaa puodin pito, sillä tilan lihat kulkeutuvat nykyään näppärästi kuluttajille Kotitilan verkkokaupan ja Helsingin myymälän kautta.
"Juuri nyt kaikki menee, mitä saadaan toimitettua", Ukkola kertoo.
Homma toimii niin, että viljelijä sopii eläimille kuljetuksen ja teurastuksen, Kotitila järjestää leikkaamisen ja pakkaamisen.
Ukkola on mielissään, että vuohenlihalle on kysyntää, koska yleensä maitotiloille syntyvät kilipukit ovat käytännössä turhia. Niistä tehdään Honkajoella kierrätysravinnetta.
Halmelassa vuohia on tällä hetkellä noin 470, joista pukkeja 66. Viime vuonna pukkeja myytiin lihaksi runsaat sata ja tänä vuonna määrä tulee olemaan samaa luokkaa.
Ukkolat kasvattavat pukkeja runsaat puoli vuotta, kunnes ne saavuttavat 25–30 kilon teuraskoon.
"Uusillekin kilipukkien kasvattajille olisi kova tarve", Ukkola pohtii.
Asiakkaat ovat kiitelleet vuohenlihan makua. Ukkolan mielestä se on aavistuksen riistainen, kuin lampaan ja kauriin väliltä. Kasvattaja muistaa myös mainita vuohenlihan ravintoarvot ja verrattain hyvän rasvakoostumuksen. Lisäksi vuohessa on paljon rautaa.
"Tilan väellä on ollut hemoglobiini kunnossa", Ukkola naurahtaa.
Vuohia on Suomessa runsaat 5 000. Jalostusrekisterin mukaan vuohitiloja on alle 40. Niistä vain jokunen tuottaa maidon ohella vuohenlihaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

