Maatalous

FAO varoittaa: Mikrobilääkkeille vastustuskykyiset infektiot aiheuttavat seuraavan pandemian

Ainekset koronaa seuraavalle pandemialle ovat jo kasassa, YK:n alainen järjestö varoittaa.
Johannes Tervo
Suomessa käytetään antibiootteja neljänneksi vähiten Euroopassa. Kuvan porsaalla on korvassaan vihreä merkki, joka kertoo siitä, ettei se ole saanut lainkaan antibioottia. Kuvituskuva.

Lääkkeille vastustuskykyiset infektiot uhkaavat aiheuttaa seuraavan pandemian, varoittaa Maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Mikrobilääkeresistenssi eli taudinaiheuttajien vastustuskyky niitä vastaan kehitetyille lääkkeille leviää nopeammin kuin tutkijat kykenevät kehittämään uusia mikrobilääkkeitä.

Resistentit infektiot voivat FAOn mukaan olla globaalisti jopa vaarallisempi uhka ihmiskunnalle kuin nyt riehuva koronapandemia eli covid-19-viruksen aiheuttama tauti.

Resistenssin aiheuttamasta globaalista uhasta varoitti kesäkuussa myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Hän vertasi koronapandemiaa ja lääkeresistenssiä toisiinsa kuvaamalla koronapandemiaa "voimalla vyöryneeksi tsunamiksi" ja lääkeresistenssiä "hiljaiseksi tsunamiksi". (MT 2.6.)

Yksi merkittävistä resistenssin aiheuttajista on mikrobilääkkeiden runsas käyttö kotieläintuotannossa. Käytön lisääntymisen taustalla ovat muun muassa tilakoon kasvu kotieläintuotannossa, FAOn tiedotteessa todetaan.

Erot maailman maiden välillä ovat antibioottien käytössä kuitenkin valtavia. Suomessa antibioottien käyttö on vähäistä ja jokainen lääkeannos on harkittu erikseen: lääkkeitä määrätään vain todettuun tarpeeseen, ja päätöksen tekee aina eläinlääkäri.

Meillä tuotantoeläimille ei anneta antibiootteja "varmuuden vuoksi" tai kasvua edistämään, kuten monessa muussa maailman maassa, toteaa myös Husu-Kallio MT:n kesäkuisessa haastattelussa.

FAOn apulaispääjohtaja Maria Helena Semedo korostaa järjestön tiedotteessa, että kyse ei ole uhasta jossain tulevaisuudessa. Jo nykyisin vähintään 700 000 ihmistä kuolee joka vuosi sellaisiin tulehdustauteihin, joihin lääkitys ei enää tehoa.

"Ympäri maailmaa ihmisiä, eläimiä ja kasveja kuolee jo infektioihin, joita ei voida hoitaa edes vahvimmilla mikrobilääkkeillämme. Jos emme torju mikrobilääkeresistenssiä, seuraava kohtaamanamme pandemia voi olla bakteeri. Se voi olla paljon tappavampi, jos sen hoitoon tarvittavat lääkkeet eivät toimi."

Mikäli pahimmat uhkakuvat toteutuvat, monien nykyisin vielä hoidettavissa olevien hengitystieinfektioiden tai sukupuoli- ja virtsatietautien hoitaminen tai parantaminen vaikeutuu oleellisesti.

FAO on listannut eri toimijaryhmille omat suosituksensa siitä, millaisilla toimilla näiden tulisi omalta osaltaan ehkäistä mikrobilääkeresistenssin leviämistä.

Neuvot viljelijöille sekä elintarviketyöntekijöille ja kuluttajille jutun lopussa.

Lue myös:

Suomi on eläinantibioottien käytössä EU:n priimuksia, mutta maailmanlaajuista vertailua ei ole

Jaana Husu-Kallio: Koronaan suhtaudutaan vakavasti – yhtä tärkeä "hiljainen tsunami" eli antibioottiresistenssi jää varjoon

Toimittajan kommentti: Harva suomalainen tietää, millaisessa antibioottionnelassa elämme

FAOn neuvot viljelijöille

 • 1. Ehkäise bakteerien leviäminen pesemällä kädet, kengät ja vaatteet huolellisesti ennen kuin olet kosketuksissa eläinten kanssa sekä aina sen jälkeen.
 • 2. Ennaltaehkäise eläinten sairastuminen. Rokotuta eläimet tarvittaessa. Terveet eläimet tarvitsevat vähemmän mikrobilääkkeitä. Näin pystyt samalla pienentämään hoitokustannuksia.
 • 3. Pidä eläintilat puhtaana. Huolehdi bioturvallisuudesta. Ehkäise bakteereja levittävien jyrsijöiden, lintujen, hyönteisten ja muiden haittaeläinten pääsy kosketuksiin rehujen kanssa.
 • 4. Ehkäise eläinten stressaantumista.
 • 5. Huolehti eläinten ravitsemuksesta ja puhtaasta juomavedestä.

FAOn neuvot elintarvikeketjun työntekijöille ja kuluttajille:

 • 1. Pese kädet huolellisesti ennen kuin kosket ruokaan, erityisesti jos olet ollut kosketuksissa eläinten kanssa tai koskenut raakaan lihaan. Pese kädet myös aina WC-käynnin jälkeen.
 • 2. Puhdista säännöllisesti pinnat, joita käytetään ruoan säilyttämiseen ja valmistamiseen.
 • 3. Kypsennä ruoka hyvin vaarallisten bakteerien tappamiseksi. Älä lämmitä ruokaa uudelleen useita kertoja.
 • 4. Pidä ruoka jäähdytettynä oikeassa lämpötilassa.
 • 5. Säilytä ja käsittele raakaa lihaa erillään muista elintarvikkeista.
 • 6. Noudata lääkkeiden käytössä aina lääkärin ohjeita.
Lue lisää

Pandemia teki pienistä kunnista suuria

Suomi on nyt erityisen vetovoimainen

Suomessa ei syydetä antibiootteja tuotantoeläimille – kuulumme Euroopan maltillisimpiin mikrobilääkkeiden käyttäjiin

Fimea: Vastustuskykyiset bakteerit suurin uhka terveydelle – EU-alueella menehtyy vuosittain 33 000 ihmistä antibioottiresistenssin vuoksi