Maatalous

Katso-painajainen ei koske Vipu-palvelun käyttäjiä: Viljelijöiden asiointipalvelun kirjautuminen ja valtuudet säilyvät ennallaan myös ensi vuonna

Vipun asiointivaltuudet muutettiin nykyiseen muotoonsa jo vuosia sitten.
Jaana Kankaanpää
Sähköinen viljelijätukiasiointi onnistuu vuodenvaihteen jälkeen entiseen tapaan, ilman muutoksia.

Ruokaviraston Vipu-palveluun kirjaudutaan vuoden vaihteen jälkeenkin entiseen tapaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Asia on herättänyt kysymyksiä sen jälkeen, kun Verohallinto ryhtyi alkusyksystä kannustamaan verotusyhtymiä ja Y-tunnuksellisia kuolinpesiä antamaan sähköiseen asiointiin uudet valtuudet.

Yhtymien, etuuksien ja Y-tunnuksellisten kuolinpesien veroasioinnissaan käyttämät Katso-tunnisteet lakkautetaan. Asiakkaiden pitää tehdä niiden tilalle uudet asiointivaltuudet ennen sitä, kun he vuoden vaihteen jälkeen ensimmäistä kertaa kirjautuvat verottajan sähköisiin asiointipalveluihin (MT 25.11.).

Maataloustukiasioinnin suhteen tilanne eroaa merkittävästi veroasioinnista: Ruokaviraston ja sitä edeltäneen Maaseutuviraston palveluihin ei ole missään vaiheessa kirjauduttu Katso-tunnisteella.

"Jos ihan tarkkoja ollaan, hiukan vastaavanlainen operaatio tehtiin aikanaan siinä vaiheessa, kun Vipun omista käyttäjätunnuksista luovuttiin", kertoo Ruokaviraston maatalousosaston johtava tietojärjestelmäasiantuntija Jussi Tuumi.

Vipu-palveluun kirjauduttiin sen alkuaikoina varta vasten luoduilla käyttäjätunnuksella, jotka jokainen käyttäjä joutui hankkimaan kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta.

Niistä luovuttiin vuodenvaihteessa 2013–14.

Tuolloin jokainen tila joutui rekisteröitymään Vipu-palvelun käyttäjäksi uudelleen, Tuumi kertoo. "Siinä yhteydessä tilan osalliset valtuuttivat ensisijaisen viljelijän asioimaan tilan puolesta."

Maatalousyhtymien kohdalla osallisiksi rekisteröidään paitsi kaikki sen jäsenet myös maatalousyhtymä itse. Tuumin mukaan näin on toimittava, koska maatalousyhtymissä tuen hakijana on yhtymä, ei yhtymän jäsenet.

"Tällä rekisteröintikuviolla kirjautuminen saatiin toimimaan tunnistautumisen kautta niin, että yhtymän jäsenenä oleva henkilö voi asioida kaikkien niiden tilojen puolesta, joille hänellä on käyttöoikeudet."

Suomi.fi-valtuutuksia Vipu-palvelussa tarvitaan maatalousyhtymän tai Y-tunnuksellisen kuolinpesän hakiessa tukia, joilla ei ole maatilakytkentää. Tällaisia ovat esimerkiksi mehiläistuotannon tuki ja porotalouden eläinkohtainen tuki.

Yhtymien ja kuolinpesien nimenkirjoittajista ei saada tietoja kirjautumisvaiheessa mistään julkisesta rekisteristä.

Sen sijaan osakeyhtiöiden ja yhdistysten kohdalla kirjautuminen toimii tällöinkin ilman erillistä valtuutusta, kunhan perusrekisteriin on merkitty tieto niiden nimenkirjoittajasta.

Lue myös:

Tuhansien asiakkaiden väylä sähköisiin palveluihin katkeaa vuoden vaihteessa: Verohallinnon Katso-tunniste lakkautetaan – korvaavan tunnisteen hankkimisella jo kiire

Näin saat hoidettua metsäveroasiasi verkossa – ohjeet kohta kohdalta, Katso-tunnisteet lakkautetaan vuoden lopussa

Lue lisää

Tuhansien asiakkaiden väylä sähköisiin palveluihin katkeaa vuoden vaihteessa: Verohallinnon Katso-tunniste lakkautetaan – korvaavan tunnisteen hankkimisella jo kiire

Näin saat hoidettua metsäveroasiasi verkossa – ohjeet kohta kohdalta, Katso-tunnisteet lakkautetaan vuoden lopussa

Helpotus Suomi.fi-valtuuksien kanssa tuskailleille: Katso-tunnisteelle neljä kuukautta jatkoa

Katso-tunnisteista Suomi.fi:hin – verotusyhtymät ja yhteismetsät kompastelevat kohti sähköistä asiointia