Maatalous

MTK myönteinen laillisen hampun viljelylle – "Kyllä tästä uusi toimiala polkaistaisiin pystyyn"

Mikäli kannabiksen kasvattaminen lääkkeeksi ja vientiin laillistetaan, viljelijöitä löytyisi ja maaseudun elinvoima kasvaisi.
Kari Salonen
MTK:n Juha Marttila uskoo, että maatiloilta löytyy kyllä hampun kasvattajia, jos se laillistetaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK suhtautuu myönteisesti hampun eli kannabiksen lailliseen kasvattamiseen suomalaisilla maatiloilla.

"Viljelijät ovat valmiita kokeilemaan kaikkia laillisia elinkeinoja", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti viime viikolla sen jälkeen, kun kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdotti, että Suomen pitäisi laillistaa kannabiksen kasvatus vientiin sekä lääkekäyttöön kotimaassa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi jo vuonna 2017, että hampun viljelijöitä varmasti Marttilan mielestä löytyy, jos toiminta laillistetaan.

Kannabiksen hallussapito tai kasvattaminen on tällä hetkellä Suomessa laitonta.

Laillisen kannabistalouden arvon arvioidaan olevan 73,6 miljardia dollaria vuoteen 2027 mennessä, Kärnä sanoo.

Kannabis menestyisi Suomen oloissa todennäköisesti ainakin kohtalaisesti.

"Kyllä tästä uusi toimiala polkaistaan pystyyn, jos kannabis laillistetaan. Se taitaa olla enimmäkseen kaupunkiviljelyä, joten ehkä tällä saataisiin muuttajia maaseudulle", Marttila pohtii.

"Saataisiinko siitä piristysruiske pienille maatiloille ja elinvoimaa maaseudulle, jos kannabiksen viljeleminen laillistettaisiin ja Helsingin Kallion porukka alkaisi ostaa maatiloja käyttöönsä", hän heittää.

Kasvatus ei kuitenkaan ole helppo kysymys varsinkin, jos kyse on kannabiksen viihdekäytöstä.

"Mutta ei kai meidän kannata lähteä täällä Suomessa tuomitsemaan, jos jonkun muun maan lainsäätäjä on sen hyväksynyt."

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi jo kolme vuotta sitten, että kannabiksen käyttäjien kannattaa polttamisen sijaan suosia esimerkiksi syötäviä tuotteita, sillä polttaminen vaikuttaa haitallisesti hengityselimiin. Siten elintarvikkeet olisivat parempia kuin poltettava aines.

Marttila ei tunne tarkemmin kannabisalaa, mutta pohtii kuitenkin, voisiko täällä kehittää vientiin esimerkiksi kannabiskarjalanpiirakoita. "Voisihan siinä olla tulevaisuuden vientituotteita ja lääkekannabis on merkittävä hoitokeino maailmalla."

"Ei tästä niin hirveän kauas tarvitse mennä, Amsterdamissa on jo aivan erilainen suhtautuminen kannabikseen."

Kannabiksen viljelystä Suomessa ei ole toistaiseksi tehty tarkempia markkinatutkimuksia.

Viljelijät suhtautuvat Marttilan mukaan ennakkoluulottomasti uusiin ajatuksiin, esimerkiksi kuminaan. "Sitä ei 20–30 vuotta sitten Suomessa juuri kasvatettu ja nyt Suomi vie sitä paljon."

Marttilan mielestä Suomen etu on tuotteen maku ja aromit, jotka tulevat muun muassa pohjoisen valoisista kesistä. Suomen kannattaakin keskittyä määrän sijasta usein laatuun.

Kannabiksen viljelyssä yksi pohdittava kysymys on se, miten kypsymässä olevilta viljelyksiltä saadaan kutsumattomat vieraat pysymään poissa.

Lue lisää

MTK:n Marttila: Maatalouden kannattavuuskriisi korjataan markkinoilla – "Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että valtio pelastaa ja kaikki jatkuu ennallaan"

Vain puolet Järvi-Suomen maatiloista pystyy enää maksamaan kaikki laskut ajallaan, MTK:n alueellinen kysely kertoo

Automaattinen suojelu hämmästyttää luonnonsuojelulain esitysluonnoksessa – MTK: Lakiesitys on juridisesti kelvoton

Maatalouden alasajo etenee isolla rytinällä