Maatalous

Atria ehti ensimmäisenä - selvitti broilerin hiilijalanjäljen tilalle saakka ja merkitsee sen pakkaukseen

Merkitseminen onnistuu, kun pakkauksen sisältämän broilerin alkuperä pystytään jäljittämään tilalle saakka.
Johannes Tervo
Atria selvitti broilerituotteiden hiilijalanjäljen Alatalon tilalta kauppaan ja merkitsee sen pakkaukseen ensimmäisenä yrityksenä maailmassa.

Lihatuotteiden vastuullisuudessa astutaan askel eteenpäin, kun Atria ryhtyy merkitsemään kanatuotteiden eli broilereiden hiilijalanjäljen pakkauksiin ensimmäisen yrityksenä maailmassa.

Merkitseminen edellyttää, että liharaaka-aine pystytään jäljittämään tilalle saakka. Näin hiilijalanjälki tiedetään ja voidaan merkitä yksittäiseen pakkaukseen, kertoo vastuullisuusjohtaja Merja Leino Atrialta.

Ensimmäiset hiilijalanjäljellä merkityt pakkaukset tulevat kauppoihin keskiviikkona. Broilerit ovat kasvaneet Alatalon tilalla.

Apuna on käytetty Envitecpolisin osaamista päästöjen laskennassa. Alkutuotannon päästölaskenta perustuu kansainväliseen Cool Farm Tool -työkaluun. Laskentamallit perustuvat kansainvälisen ilmastopaneelin käyttämiin menetelmiin.

Envitecpolis on laskenut hiilijalanjäljen muutamalla broileri-, sika- ja nautatilalla. Laskennassa on huomioitu myös teollisen toiminnan osuus ja pakkaukset,

Sian- ja naudanlihan pakkauksiin merkinnät tulevat myöhemmin.

Leinon mukaan pakkausmerkintä kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidiksi muutettuna sataa grammaa tuotetta kohti.

Leinon mukaan eläinten oikealla rehustuksella voidaan merkittävästi pienentää lihan hiilijalanjälkeä. Tätä on tutkittu pitkään ja tuloksia on saatu.

Lue lisää

"Yritysten rooli yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa on suuri", toteaa HKScanin Tero Hemmilä hiilineutraaliustavoitteesta

Hajanaisten yritysten kerho

Suomelle ensimmäistä kertaa EU-rahoitusta ruokaviennin vauhdittamiseen – luvassa kolme miljoonaa euroa sian- ja siipikarjanlihan vientihankkeeseen

Finnwatch: Tuontituotteiden päästöt monelle yrityksille yhä arvoitus – päästötietoja ja vähennystavoitteita tarvittaisiin