Lihatuotteiden vastuullisuudessa astutaan askel eteenpäin, kun Atria ryhtyy merkitsemään kanatuotteiden eli broilereiden hiilijalanjäljen pakkauksiin ensimmäisen yrityksenä maailmassa.
Merkitseminen edellyttää, että liharaaka-aine pystytään jäljittämään tilalle saakka. Näin hiilijalanjälki tiedetään ja voidaan merkitä yksittäiseen pakkaukseen, kertoo vastuullisuusjohtaja Merja Leino Atrialta.
Ensimmäiset hiilijalanjäljellä merkityt pakkaukset tulevat kauppoihin keskiviikkona. Broilerit ovat kasvaneet Alatalon tilalla.
Apuna on käytetty Envitecpolisin osaamista päästöjen laskennassa. Alkutuotannon päästölaskenta perustuu kansainväliseen Cool Farm Tool -työkaluun. Laskentamallit perustuvat kansainvälisen ilmastopaneelin käyttämiin menetelmiin.
Envitecpolis on laskenut hiilijalanjäljen muutamalla broileri-, sika- ja nautatilalla. Laskennassa on huomioitu myös teollisen toiminnan osuus ja pakkaukset,
Sian- ja naudanlihan pakkauksiin merkinnät tulevat myöhemmin.
Leinon mukaan pakkausmerkintä kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidiksi muutettuna sataa grammaa tuotetta kohti.
Leinon mukaan eläinten oikealla rehustuksella voidaan merkittävästi pienentää lihan hiilijalanjälkeä. Tätä on tutkittu pitkään ja tuloksia on saatu.