Atria ehti ensimmäisenä - selvitti broilerin hiilijalanjäljen tilalle saakka ja merkitsee sen pakkaukseen
Merkitseminen onnistuu, kun pakkauksen sisältämän broilerin alkuperä pystytään jäljittämään tilalle saakka.
Atria selvitti broilerituotteiden hiilijalanjäljen Alatalon tilalta kauppaan ja merkitsee sen pakkaukseen ensimmäisenä yrityksenä maailmassa. Kuva: Johannes TervoLihatuotteiden vastuullisuudessa astutaan askel eteenpäin, kun Atria ryhtyy merkitsemään kanatuotteiden eli broilereiden hiilijalanjäljen pakkauksiin ensimmäisen yrityksenä maailmassa.
Merkitseminen edellyttää, että liharaaka-aine pystytään jäljittämään tilalle saakka. Näin hiilijalanjälki tiedetään ja voidaan merkitä yksittäiseen pakkaukseen, kertoo vastuullisuusjohtaja Merja Leino Atrialta.
Ensimmäiset hiilijalanjäljellä merkityt pakkaukset tulevat kauppoihin keskiviikkona. Broilerit ovat kasvaneet Alatalon tilalla.
Apuna on käytetty Envitecpolisin osaamista päästöjen laskennassa. Alkutuotannon päästölaskenta perustuu kansainväliseen Cool Farm Tool -työkaluun. Laskentamallit perustuvat kansainvälisen ilmastopaneelin käyttämiin menetelmiin.
Envitecpolis on laskenut hiilijalanjäljen muutamalla broileri-, sika- ja nautatilalla. Laskennassa on huomioitu myös teollisen toiminnan osuus ja pakkaukset,
Sian- ja naudanlihan pakkauksiin merkinnät tulevat myöhemmin.
Leinon mukaan pakkausmerkintä kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidiksi muutettuna sataa grammaa tuotetta kohti.
Leinon mukaan eläinten oikealla rehustuksella voidaan merkittävästi pienentää lihan hiilijalanjälkeä. Tätä on tutkittu pitkään ja tuloksia on saatu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
