Maatalous

Närväset kulkevat vastavirtaan ja vaihtoivat emolehmät maitoon – "Saatoimme hyvinkin olla viimeinen uusi tila, joka pääsi mukaan ennen Valion sopimustuotantoa"

Emolehmäpihattojen muuntaminen lypsäville sopiviksi sujui kohtuullisin kustannuksin. Lypsyasema hankittiin käytettynä.
Sanne Katainen
Käytettynä ostettuun lypsyasemaan lisättiin muutama paikka ja sen muotoa muutettiin, jolloin tuloksena oli 2x7-paikkainen takalypsyasema.

Maitoautot pysähtyvät reiteillään yhä harvemmalla tilalla, kun moni pieni tila luopuu lehmistä. Toisinaan matkan varteen tulee kuitenkin myös uusia pysähdyspaikkoja. Näin kävi huhtikuussa Ypäjällä.

Iina ja Petri Närvänen ottivat Petrin kotitilan Niemelän ohjakset käsiinsä vuonna 2011.

Tilalla kasvatettiin emolehmiä. Nuori pari lisäsi niiden määrää ja rakensi uuden pihaton.

Kolme vuotta sitten ruvettiin miettimään, mitä jatkossa tehdään. Laajennushaluja olisi edelleen ollut, mutta peltoala oli ongelma.

"Jos rakentaisi vielä uuden pihaton ja lisäisi emolehmien määrää tai sitten tekisi emolehmien vasikoille oman kasvattamon, peltoalaa pitäisi saada lisää", Iina Närvänen kuvaa kolmen vuoden takaista pohdintaa.

"Lisäpellon hankinta ei tällä alueella ole helppoa, sillä kilpailu pellosta on kova."

Seuraava ajatus oli, että olemassa olevaa hehtaaria kohti pitäisi saada enemmän tuloa. Se onnistuisi siirtymällä maidontuotantoon.

"Valiolle soitimme ensimmäisen kerran jo kolme vuotta sitten. Sinne on oltu koko ajan tiiviissä yhteydessä ja saatu tosi paljon apua ja neuvoja", Närvänen kertoo.

Rakennuspiirustusten tekijä löytyi Pro Agrian kautta. "Käytiin useaan kertaan toimistolla istumassa, että saatiin sellainen ratkaisu kuin haluttiin."

Tuotantosuunnan muutos toteutui kohtuullisin kustannuksin.

"Meillä ei tarvinnut rakentaa yhtään lisää eläinpaikkoja", Iina Närvänen kertoo. Emolehmähallit oli helppo muuntaa lypsylehmien tiloiksi.

Vain lypsytilat, maitohuone, juottovasikoiden tila ja toimisto vaativat uudisrakentamista.

Lypsyynkin löytyi edullinen ratkaisu. Närväset ostivat käytetyn 1x10-paikkaisen lypsyaseman. Siihen lisättiin muutama paikka ja sen muotoa muutettiin, jolloin tuloksena oli 2x7-paikkainen takalypsyasema.

Eläimiä ostettiin lähalueelta, mahdollisimman monta aina yhdestä paikasta.

"Hiehot ehtivät olla meillä melkein vuoden ennen kuin ne alkoivat poikia. Se helpotti tautipainetta ja antoi eläimille aikaa tottua uuteen laumaan."

Tällä hetkellä lypsäviä on 35. Ensi keväänä on tarkoitus päästä tavoitteeseen eli 50–55 lypsävään.

Keskituotos on tällä hetkellä 8 000 kiloa. "Mitään keskituotostavoitetta emme ole asettaneet, koska aloitimme ostokarjan kanssa ihan nollasta ja kaikki lypsävät ovat vielä vain kerran poikineita."

Tilan pellot ovat luomussa, samoin emolehmätuotannon peruina eläimet.

Maidosta ei ole vielä luomusopimusta meijerin kanssa. "Tietenkin toivomme, että saisimme sopimuksen, mutta sen näkee sitten", Iina Närvänen toteaa. Hän arvelee, että korona-aika on vaikuttanut luomumaitomarkkinoihin aika lailla.

Närvästen päätös tehtiin kreivin aikaan, sillä pian heidän aloitettuaan Valio ilmoitti sopimustuotantoon siirtymisestään.

"En ole kysynyt, mutta saatoimme hyvinkin olla viimeinen uusi tila, joka pääsi mukaan", Närvänen sanoo.

Pariskunnan tulevaisuudensuunnitelmat ovat selkeät. "Ensin koitetaan saada lehmämäärä täyteen ja rutiinit hyvin pyörimään, viilaillaan asioita siellä täällä."

Ainakin vielä uusi työnkuva tuntuu hyvältä. "Ei ole sellaista tuntua, että itsensä loppuun kuluttaa."

Lypsyaseman kapasiteetti sallisi lehmämäärän lisäämisen, mutta sitä ei vielä mietitä. "Eihän sitä vielä tiedä, millainen tulevaisuus on, saako sopimusmäärää lisää jossain vaiheessa."

Lue lisää

Valio leikkaa tuntuvasti luomulisää

Tutkija Aamulehdessä: Suomi juo stressatun lehmän maitoa – "liikkuminen on valtavan tärkeää"

Kerma maistuu maitokansalle

Luomuviljasta viime vuonna kaikkien aikojen ennätyssato – kananmunista luomua on jo melkein seitsemän prosenttia