Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Afrikkalaisen sikaruton sorkanjäljet yhä lännempänä

EU:n sianlihamarkkinoilla koettiin tänä syksynä järkytys, kun afrikkalainen sikarutto levisi Saksaan. Toistaiseksi tauti on levinnyt vain villisikojen keskuudessa.
Jukka Pasonen

Läntisen EU:n sianlihajätit ovat viime vuodet tähyilleet huolestuneena itään, missä afrikkalainen sikarutto (ASF) ei ota laantuakseen. Kun tauti levisi Puolasta villisikojen mukana Saksaan syyskuun alkupuolella, unionin sianlihamarkkinat suistuivat kriisiin.

Toistaiseksi sikojen ja villisikojen erittäin tappava ja tarttuva tauti ei ole päässyt saksalaisiin tuotantosikaloihin. Tästä huolimatta muun muassa Kiina ja Korea lopettivat sianlihan ostamisen välittömästi.

Erityisesti Kiinan kaupan loppuminen tiesi huonoa, koska se tuo valtavat määrät sianlihaa ulkomailta. Nyt saksalaiset sianlihakilot jäivät unionin markkinoille painaen unionin tuottajahintoja alas. Tilanne ei näytä kohenemisen merkkejä.

Pientä valoa tunnelinpäässä kajastaa meikäläisille sianlihantuottajille. Saksan ASF-tapaukset lisäsivät sianlihan kysyntää Suomesta Kiinaan.

Ylipäätään Kiina hamuaa sianlihaa maailmanmarkkinoilta. Maan oma sianlihantuotanto on kärsinyt merkittävästi afrikkalaisesta sikarutosta, minkä takia lihasta on ollut jopa pula. Nyt Kiinassa tehdään valtavia sikalainvestointeja, mutta edelleen lihaa pitää tuoda muualta. Vientimäärien Kiinaan arvioidaan tänä vuonna yli kaksinkertaistuvan viime vuodesta.

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Belgian sianlihantuottajat huokaisivat helpotuksesta, kun EU julisti kuun vaihteessa maan virallisesti vapaaksi afrikkalaisesta sikarutosta ja taudin aiheuttamat rajoitukset purettiin.

Sikojen ja sianlihan vienti unionin sisällä helpottui ja voi alkaa uudelleen unionin ulkopuolisiin maihin.

Afrikkalainen sikarutto piinasi Belgiaa noin kaksi vuotta.

Euroopan ASF:n vaivaamista maista ainoastaan Tšekki on aikaisemmin yltänyt samaan kuin Belgia. Tšekki vapautui afrikkalaisesta sikarutosta viime vuonna.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt laajasti itäisen Euroopan ja Baltian maihin. Tänä vuonna tautia todettiin Saksan lisäksi ensimmäisen kerran Kreikassa. Slovakiaan ja Serbiaan tauti livahti viime vuonna.

Puolaan afrikkalainen sikarutto levisi idästä vuonna 2014 ja on sen jälkeen jatkanut matkaansa länteen villisikojen mukana.

Venäjällä afrikkalaista sikaruttoa on ollut vuosia. Tuoreimpiin tapauksiin kuuluu 25 000 eläimen sikala, jonka sioista 24 kuoli ja loput tapettiin.

Viime vuonna afrikkalainen sikarutto jatkoi voittokulkuaan Aasiassa. Erityisesti Kiinan sianlihantuotanto on ollut pulassa herkästi leviävän taudin takia. Tänä vuonna tauti levisi Intiaan.

Tyynenmeren saarivaltioista ASF:n tiedetään esiintyvän vain Papua-Uudessa-Guineassa. Ensimmäiset tapaukset havaittiin tämän vuoden maaliskuun alussa.

Suomessa sikojen ja villisikojen erittäin tappavaa ja helposti leviävää tautia ei toistaiseksi ole todettu. ASF ei tartu ihmisiin.

Lakisääteisesti vastustettava eläintauti

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä sikojen, villisikojen ja minisikojen tauti.ASF-virus tarttuu sikojen hengitysteiden ja suun kautta. Tautiin ei ole rokotetta eikä hoitokeinoja.Leviää muun muassa tartunnan saaneen eläimen lihan ja siitä valmistettujen tuotteiden tai metsästys­muistojen välityksellä sekä rehuissa, kuivikkeissa ja kuljetusvälineiden mukana.Ei tartu ihmisiin edes sairastuneen sian lihaa syömällä.Suomessa ei ole todettu ASF:ää. Taudin leviämien tänne on kymmenien miljoonien eurojen uhka kotimaiselle sikataloudelle ja lihateollisuudelle.Sikalan sikaruttoepäilystä on heti ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.Jos tauti todetaan sioissa, Ruokavirasto määrää siat lopetettavaksi, ruhot hävitettäväksi ja tilan desinfioitavaksi.Ruokavirasto perustaa ASF-tilan ympärille rajoitusvyöhykkeen, joka jaetaan kahteen osaan: suoja- ja valvontavyöhykkeeseen.Jos tartunta on villisioissa, Ruokavirasto perustaa löytöpaikan ympärille tartunta-alueen ja rajoitus- vyöhykkeitä. Tällaisella alueella rajoitetaan muun muassa sikateurastamoiden toimintaan sekä metsästystä.EU-säädösten mukaan sianlihan tai sitä sisältävien tuotteiden vienti on kielletty ASF-rajoitusvyöhykkeeltä.

Lue lisää

Afrikkalainen sikarutto levisi uuteen osavaltioon Saksassa

Ex-sisäministeri Mykkänen väläytti selvitystä aidasta itärajalle – "Kannattaa katsoa itärajan morfologiaa", toteaa villisika-aitaa selvittänyt Luken tutkija

5 000 euroa tuloksellisesta villisikajahdista – Suomen Sikayrittäjät palkitsivat ansioituneita metsästysseuroja

Ei-toivottu maailmanvalloitus jatkuu: Afrikkalainen sikarutto levisi ensi kerran 40 vuoteen Amerikkaan – kaksi löydöstä Dominikaanisessa tasavallassa