Maatalous

Ruotsalaisesta siitoskanalasta on tavattu lintuinfluenssaa

Tartunnan saaneet linnut tapetaan ja tilan ympärille perustetaan kymmenen kilometrin kokoinen saartorengas.
Sanne Katainen
Viruksen epäillään levinneen laitoksen lintuihin luonnonvaraisista vesilinnuista.

Ruotsin Skånessa on löydetty lintuinfluenssaa suuresta siitoskanalasta, Ruotsin maatalouslautakunta kertoo tiedotteessa. Tartunnan saaneet 18 000 lintua tapetaan ja tilan rakennukset puhdistetaan. Virusta on tavattu kahdesta laitoksen kahdestatoista rakennuksesta.

Varotoimenpiteenä alueelle on julistettu saarto. Se tarkoittaa, että eläimet tai eläintuotteet eivät saa poistua alueelta ilman Ruotsin maatalouslautakunnan lupaa.

Saartorengas kattaa kymmenen kilometrin alueen laitoksen ympäriltä. Saartoalueella toimii useita siipikarjatiloja, joihin sovelletaan tartunnan vuoksi erityisrajoituksia.

Nykyinen H5N8-lintuinfluenssavirus on erittäin tarttuva lintujen välillä. Ruotsin terveysviranomaisten mukaan riski ihmisiin leviävästä tartunnasta on kuitenkin hyvin pieni.

Ruotsin eläinlääketieteellisen instituutin epidemiologi Malin Grant arvelee tartunnan levinneen luonnonvaraisista vesilinnuista.

"Luonnonvaraisten lintujen suora ja epäsuora tartuntariski pysyy suurena tulevina kuukausina. Haluamme kehottaa kaikkia siipikarjaa pitäviä ylläpitämään jatkuvasti hyviä infektioidenhallinnan rutiineja", Grant sanoo lautakunnan tiedotteessa.

Lue lisää

Ruotsin koronakuolemia saattaa olla oletettua vähemmän

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä Ruotsissa on ammuttu yhteensä 17 sutta – yhdellä susireviirillä tavoitellaan kaikkien susien tappamista

Ruotsi saa tänään uuden tilapäisen pandemialain

Ruotsin koronakuolemien määrä nousi lähes 9 000:een, epidemian etenemisestä on hankala saada tarkkaa kuvaa harvakseltaan päivittyvien tilastojen takia