Maatalous

Lomituksen paikallisyksiköiden hynttyitä yhteen – kotieläintilojen lomitusten vakuutetaan sujuvan

Kotieläintiloja on entistä vähemmän, joten lomitusasiakkaiden määrä vähenee keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa, Melasta kerrotaan.
Kari Salonen
Lomittajien ansiosta kotieläintuottajilla on mahdollisuus pitää hengähdystauko vaativasta työstään.

Vuoden alusta Kaakkois-Suomessa ja Pirkanmaalla on aloittanut kaksi uuttaa lomituspalveluyksikköä, kun Savitaipaleen lomituspalveluyksikkö yhdistyi Mikkelin yksikköön ja Lempäälä Sastamalaan.

Molemmista yksiköistä kerrotaan lomitusten sujuvan entiseen malliin eikä lomittajia ole jouduttu irtisanomaan.

Yhdistämisiä tehdään, koska lomitettavia kotieläintiloja on koko ajan entistä vähemmän.

"Lomitusasiakkaiden määrä vähenee keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa", kertoo lomitus- ja työkykypalveluiden johtaja Päivi Wallin Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melasta.

Savitaipaleen ja Mikkelin liitosta syntyneen Kaakkois-Suomen Lomituspalveluiden palveluksessa työskentelee 82 vakituista lomittajaa ja seitsemän lomituspalveluohjaajaa, kertoo maaseutuasiamies Arto Pulkkinen Mikkelin kaupungista.

Kaakkois-Suomen yksikössä on 341 kotieläintilaa. "Yrittäjien lakisääteiset lomituspalvelut säilyvät ennallaan."

"Lomitusten järjestämistä hoidetaan tiiminä, eikä varsinaisia yksittäisen ohjaajan toimialueita enää ole. Työnjohto on lomittajien tavoitettavissa työaikana, myös viikonloppuisin."

Sastamalan ja Lempäälän muodostama yksikkö kattaa melkein koko Pirkanmaan. Yksikössä työskentelee 140 lomittajaa, kertoo Sastamalan lomituspalvelupäällikkö Raili Puro.

Kunnallista lomitusta käyttäviä kotieläintiloja on 450. Lisäksi alueella on 50 tilaa, jotka järjestävät lomituksensa itse.

Lomitusalueiden yhdistymistä valmisteltiin vuoden verran, Puro kertoo. Tavoitteena on luoda uudenlaisia toimintakäytäntöjä, joiden tarkoitus on varmistaa kotieläintilojen lomitus.

"Lomittajien riittävyyttä turvataan vakituisten työntekijöiden lisäksi ostopalvelulomittajilla, joita on nyt kolmisenkymmentä."

Yhdistymiset jatkuvat kahtena seuraavana vuonna.

Ensi vuoden alussa Alavus, Alajärvi, Kauhava ja Kauhajoki liittyvät Kurikan yksikköön.

Pöytyän ja Salon yksiköt yhdistyvät Vehmaan paikallisyksikköön, Hämeenlinna, Loviisa ja Kouvola Sysmän paikallisyksikköön sekä Parikkala ja Rantasalmi Mikkelin paikallisyksikköön.

Kun neljä eteläistä yksikköä vuoden päästä aloittavat, lomituspalveluyksiköitä jää jäljelle 27, Wallin kertoo

Pohjoisessa yhdistymisten ennakoidaan tapahtuvan ehkä jo ensi vuoden alusta, mutta ne saattavat siirtyä vuoden 2023 puolelle.

Pohjoisen Suomen yhdistymisen jälkeen yksiköiden määrä putoaa Wallinin mukaan runsaaseen neljännekseen nykyisestä 40:stä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan lomituksen vaihtoehtoisia hallintomalleja. Työryhmän toimikausi päättyy maaliskuussa. Uusi hallintomalli saadaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2025.

Lue myös:

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta

Lomituslait uusiksi vuoteen 2025, pakollinen myel jää ehkä pois

Lomitusasiakkaiden määrä vähenee keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa.

Lue lisää

Maatalousyrittäjien koronatilanne pysynyt kurissa – Melan sairauspäivärahaa haettu tavanomaiseen tahtiin

Tilat ja lomitus kestivät koronan

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta

"Joku pitää tällaista järjestelmää kyttäyksenä – minulle se sopii hyvin ja tässä on idea muidenkin käyttöön", lomittaja kertoo