Maatalous

Fasaaneista löytyi lintuinfluenssaa Janakkalassa

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa.
Kari Kyto
Ärhäkkää lintuinfluenssaa löytyi Janakkalasta fasaaneista. Kuvan lintu ei liity tapaukseen.

Euroopassa viime viikkoina vauhdilla levinnyttä lintuinfluenssaa on löytynyt Kanta-Hämeestä, Janakkalassa luontoon istutetuista fasaaneista, Ruokavirasto tiedottaa.

Kyseessä on korkeapatogeeninen eli linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, Ruokavirasto korostaa.

Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyvillä oli todettu, että luontoon istutetuista fasaaneista moni oli kuollut. H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista.

Fasaanitilalle on annettu hallintopäätös, jolla pyritään estämään taudin leviäminen.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta. Tartunnan saaneilla tiloilla on lainsäädännön vaatimusten mukaisesti lopetettu kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

Lue lisää

Vielä pitkä matka siihen, että H5N8-lintuinfluenssa tarttuisi ihmisestä ihmiseen, sanoo suomalainen asiantuntija

Haaskaruokinta ei sovi siipikarja- tai sikatilojen lähelle – etäisyyttä pitäisi olla mieluiten 10 kilometriä

Korkeasaaren eläintarhaan tuodusta kanahaukasta löytyi lintuinfluenssaa – kaikki Villieläinsairaalan linnut on lopetettu

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn tulosinfossa: "Lintuinfluenssa on uhka liiketoiminnalle"