Maatalous

Lomituksen ilta- ja viikonloppupäivystys lopetettiin Savitaipaleella, jatkumista selvitetään – "Asia on tärkeä ja hyvin toivottavaa, että saataisiin päivystys toimimaan"

Päivystys ei ole lakisääteinen palvelu, joten Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela ei osallistu kustannuksiin.
Ville-Petteri Määttä
Vuoden alusta Kaakkois-Suomessa ja Pirkanmaalla aloitti kaksi uutta lomituspalveluyksikköä, kun Savitaipaleen lomituspalveluyksikkö yhdistyi Mikkelin yksikköön ja Lempäälä Sastamalaan. Kuvituskuva.

Savitaipaleen lomituspalveluyksikkö yhdistyi Mikkelin yksikköön vuoden alussa. Uusi yksikkö on Kaakkois-Suomen Lomituspalvelut. Yhdistymiseen liittyen Savitaipaleen yksikkö päätti lopettaa lomituksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen. Päätös on aiheuttanut närää paikallisten maatalousyrittäjien keskuudessa.

Mikkelin yksikkö ei vastaavaa päivystystä ole tarjonnut, kertoo Mikkelin kaupungin maaseutuasiamies Arto Pulkkinen. "Jos päivystys Savitaipaleella olisi jatkunut, se olisi asettanut yrittäjät eriarvoiseen asemaan."

Parhaillaan selvitetään, voisiko Kaakkois-Suomen yksikkö järjestää päivystystä, Pulkkinen kertoo. Asiasta keskustellaan myös Parikkalan ja Rantasalmen lomituspalveluyksiköiden kanssa. Nämä kaksi mahdollisesti tulevat osaksi Kaakkois-Suomen yksikköä ensi vuoden alussa.

"Asia on tärkeä ja hyvin toivottavaa, että saattaisin päivystys toimimaan", Pulkkinen sanoo.

Sysäys selvitystyölle tuli MTK:n Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon tuottajaliitoilta, jotka ovat esittäneet päivystykselle jatkoa.

Pulkkinen muistuttaa, että päivystys ei ole lakisääteinen palvelu, joten Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela ei osallistu kustannuksiin.

Rahat pitäisi löytyä hallinnosta tai alueen kuntien lompakoista. "Ei ole oikeudenmukaista, jos kustannukset kaatuvat hallinnoivan kunnan [Mikkelin] hartioille", Pulkkinen sanoo.

Lain mukaan maatalousyrittäjällä on oikeus vuosilomalomitukseen, sijaisapuun ja itse maksettuun lomitukseen.

Lomituspäivystystä tarvitsevat lähinnä maatalousyrittäjät, jotka tarvitsevat kiireellistä sijaisapua illalla tai viikonloppuna, jolloin lomituspalveluyksikkö on kiinni.

Savitaipaleella päivystettiin pari tuntia kerrallaan. Pulkkisen tietojen mukaan yrittäjät käyttivät palvelua vähän.

Päivystysringissä oli kolme henkilöä hallinnosta, joista yksi jäi eläkkeelle.

Savitaipaleen ja Mikkelin liitosta syntyneen Kaakkois-Suomen omituspalveluissa on töissä 82 vakituista lomittajaa ja seitsemän lomituspalveluohjaajaa.

Nyt lomitettavia kotieläintiloja on 341.

Uutista tarkennettu 25.1.2020 klo 9:25. Uutista tarkennettu 25.1.2020 klo 9:25. Savitaipaleen lomituspalveluyksikkö päätti itse joulukuussa 2020 lopettaa kotieläintiloille tarjoamansa ilta- ja viikonloppupäivystyksen.

Lue myös:

Lomituksen paikallisyksiköiden hynttyitä yhteen – kotieläintilojen lomitusten vakuutetaan sujuvan

Lue lisää

Koronan kurittamille tiloille saatava lomittajia vaikka muualta Suomesta, vaativat maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustajäsenet – "Ei voi olla niin, että viljelijä laitetaan tekemään koronaan sairastuneena töitä"

Lomituksen paikallisyksiköiden hynttyitä yhteen – kotieläintilojen lomitusten vakuutetaan sujuvan

Maatalousyrittäjien koronatilanne pysynyt kurissa – Melan sairauspäivärahaa haettu tavanomaiseen tahtiin

Tilat ja lomitus kestivät koronan