Maatalous

Pikkulintujen talviruokintaa saa Janakkalassa jatkaa, lintuinfluenssalöydöksestä johtuva suositus ruokinnan lopettamisesta koski vain siipikarjanpitopaikkoja

Talviruokinnan lopettaminen kotipihoilla voi päinvastoin lisätä tautiriskiä, kun ruokintaan tottuneet linnut lähtevät vaeltamaan ja kuolevat.
Markku Vuorikari
Talviruokintaa kotipihoilla saa jatkaa normaalisti myös rajoitusvyöhykkeellä Janakkalassa, Lopella, Hämeenlinnassa ja Riihimäen liepeillä, jos ei itse pidä siipikarjaa, ohjeistaa aluehallintovirasto.

Ohjeistus luonnonvaraisten lintujen ruokinnasta on herättänyt hämmennystä Janakkalan seudulla alueella, jossa on tavattu lintuinfluenssaa. "Talviruokintaa kotipihoilla saa jatkaa normaalisti myös rajoitusvyöhykkeellä Janakkalassa, Lopella, Hämeenlinnassa ja Riihimäen liepeillä, jos ei itse pidä siipikarjaa", tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Rajoitusvyöhykkeellä olevissa siipikarjan pitopaikoissa luonnonlintuja ei tulisi ruokkia pihapiirissä. Siipikarjan pitämistä on myös esimerkiksi kaikki harraste- ja kotikanalatoiminta.

Oleellista taudin leviämisen estämisessä on, etteivät isot vesi- ja petolinnut pääse kosketuksiin siipikarjan tai niiden käyttämän rehun ja juomaveden kanssa. Isot vesi- ja petolinnut eivät käy yleensä pikkulintujen ruokintapaikoilla.

Talviruokinnan lopettaminen kotipihoilla voi päinvastoin lisätä tautiriskiä: ruokintaan tottuneet linnut lähtevät vaeltamaan ja kuolevat, jolloin varikset ja muut petolinnut voivat alkaa parveilla raatojen perässä ja levittää tautia.

Jos aikoo kuitenkin vierailla siipikarjanpitopaikoissa tai hankkia siipikarjaa lähitulevaisuudessa, on syytä harkita luonnonlintujen ruokinnan lopettamista pihapiirissä, jos arvioi sen lisäävän tautiriskiä siipikarjan pitopaikassa.

Aluehallintovirasto on kontaktoinut ja ohjeistanut puhelimitse sekä kirjeellä kaikki ne rajoitusvyöhykkeen pitopaikat, jotka ovat ilmoittaneet siipikarjanpidosta siipikarjarekisteriin.

Virasto kannustaa pikaisesti tekemään ilmoituksen alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle, jos pitää lintuja eikä vielä ole rekisterissä. Rekisteriin täytyy liittyä yhdenkin yksilön pitämisestä.

Jos pitopaikka sijaitsee rajoitusvyöhykkeellä, täytyy ilmoittautua myös alueen kunnaneläinlääkärille, jotta uusin ohjeistus tavoittaa siipikarjanpitäjän.

Lue lisää:

Fasaaneista löytyi lintuinfluenssaa Janakkalassa

Ruokavirasto rajoittaa siipikarjan siirtoja Janakkalassa lintuinfluenssan takia – mahdollisista lintujen joukkokuolemista ilmoitettava heti eläinlääkärille

Lue lisää

Vielä pitkä matka siihen, että H5N8-lintuinfluenssa tarttuisi ihmisestä ihmiseen, sanoo suomalainen asiantuntija

Haaskaruokinta ei sovi siipikarja- tai sikatilojen lähelle – etäisyyttä pitäisi olla mieluiten 10 kilometriä

Korkeasaaren eläintarhaan tuodusta kanahaukasta löytyi lintuinfluenssaa – kaikki Villieläinsairaalan linnut on lopetettu

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn tulosinfossa: "Lintuinfluenssa on uhka liiketoiminnalle"