LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Lihan kulutus elpyi korona-aikana: Tuonti romahti – ostajat suosivat kotimaista

Broileri maistuu yhä paremmin naudan- ja etenkin sianlihan kustannuksella. Lihan kulutus kääntyi syksyllä nousuun.
Jarkko Sirkiä
Liha on maistunut suomalaisille korona-aikana. Vielä kesällä povattiin, että kulutus alenee. Niin ei käynyt, kun kysyntä elpyi vuoden lopulla.

Lihan tuotanto kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia pääosin teuraspainojen kasvun sekä tuotoksen nousun ansiosta, ilmenee Kantar TNS Agrin viime viikon liha- ja siipikarjabarometrista.

Liha on maistunut korona-aikana. Vielä kesällä povattiin, että kulutus alenee. Niin ei käynyt, kun kysyntä elpyi vuoden lopulla.

Ennakkotietojen mukaan kotimaisen lihan suosio on jatkunut kaikissa lihalajeissa ja kulutetusta lihasta 83 prosenttia oli viime vuonna kotimaista.

Lihan tuonti väheni viime vuonna 13 prosenttia, mikä tarkoittaa luulliseksi lihaksi muunnettuna 10 miljoonan kilon vähennystä. Samaan aikaan lihan vienti kasvoi 8 prosenttia, pitkälti Kiinan sianlihanviennin ansiosta.

Lihan kulutus kääntyi Kantarin mukaan kasvuun syksyllä niin, että koko vuoden kulutus on hyvin lähellä edellisvuotta.

Liha kallistui kaupoissa viime vuonna kaksi prosenttia, kun keskimäärin ruokakassin hinta nousi hieman vähemmän 1,7 prosenttia.

Lihalajien suosio ei näkynyt tuottajille maksetuissa hinnoissa. Sianlihan tuottajahinta nousi 2 ja lehmänlihan 11 prosenttia, kun lihanaudoissa hinta aleni 3 prosenttia ja broileritilat joutuivat tyytymään neljän prosentin hinnanlaskuun.

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO on huolissaan ruuan kallistumisesta. Viime viikolla julkaistun helmikuun katsauksen mukaan ruuan hinta on noussut jo 8 kuukautta peräkkäin, ja nousu kiihtyi vuodenvaihteen jälkeen.

Tammikuussa ruuasta maksettiin 4,3 prosenttia enemmän kuin joulukuussa. Ruokakassi on nyt kallein sitten kesän 2014.

FAO:n mukaan kaikki elintarvikkeet kallistuivat. Eniten nousivat kasviöljyt, viljat ja sokeri, jonka hinta tammikuussa hyppäsi yli 8 prosenttia.

FAO:n mukaan niukka viljasato ja varastojen hupeneminen selittävät nousuja, samoin Kiinan massiiviset ostot. Etelä-Amerikka kärsii kuivuudesta.

Ruuan kallistuminen on herättänyt inflaatiopelkoja. Niin on käynyt ennenkin, kun ruoka kallistuu.

Ruuan kallistuminen saattaa lisätä poliittista epävakautta. Protektionismi on jo nostanut päätään, kun Argentiina ja Venäjä jarruttavat viljan laivauksia.

Viljaa noteeraavissa hyödykepörsseissä viikko oli rauhallinen edellisviikon tukevan notkahduksen jälkeen.

Hinnat ovat kuitenkin korkealla viime vuosiin verrattuna. Vehnä ja ohra ovat noin 30 euroa tonnilta kalliimpia Saksassa kuin vuosi sitten ja ruiskin on 20 euroa kalliimpaa.

Nousu on tarttunut myös kotimaisiin ostajiin, vaikkakin viiveellä.

Leipävehnästä maksetaan yli 200 euroa tonnilta ja rehuvehnästäkin parhaimmillaan 190 euroa. Virossa vehnästä saa 10–20 euroa enemmän tonnilta, samoin Itämeren etelälaidalla Saksassa.

Rapsin ja rypsin hinnat tekevät uusia viikkoennätyksiä ja Saksassa rapsin käteishinta hipoo jo 450 euroa tonnilta.

Korona ja afrikkalainen sikarutto ASF sotkevat sekoittavat Euroopan sianlihan markkinoita ja tuottajahinnat laahaavat, vaikka viljan kallistuminen nostaa rehukustannusta.

Saksassa on raportoitu pitkälti yli 600 sikaruttolöydöstä, kaikki villisioista. ASF:n takia saksalaista sianlihaa purkautuu naapurimaihin, kun Kiinan ovi on säpissä, ja naapurimaissakin hinnat ovat vajonneet alas.

ASF:n ote ei hellitä. Tauti leviää taas Puolan villisioissa. Viime viikolla raportoitiin tartunta tuhannen sian sikalassa Kiinassa.

Belgiassa kärsitään edelleen kahden vuoden takaisesta ASF-löydöstä, vaikka maa sai puhtaat paperit kolme kuukautta sitten. Viime viikolla huhuttiin, että Kiinan olisi avaamassa ovea belgialaiselle sianlihalle.

EU:n viime viikon lihamarkkinakatsauksen mukaan sianlihan tuottajahinnassa ei näy käännettä. Tuottajat saivat E-luokan sianlihasta keskimäärin 1,27 euroa kilolta. Suomessa possusta sai viime viikolla 32 senttiä keskimääräistä enemmän.

Espanja on hyötynyt Saksan ASF-epidemiasta ja maasta on tullut suurin sianlihan viejä Kiinaan. Sikoja haalitaan teuraaksi kaikin keinoin. Yksin tammikuussa Kiinaan vietiin Espanjasta lihaa 1,1 miljoonan lihasian edestä.

Maitomarkkinoilla on eriseuraisuutta Aasian ja Euroopan välillä.

EU:n tammikuun maitomarkkinakatsauksen mukaan hinnoissa ei ole muutosta syyskuun jälkeen.

Raakamaidosta tuottajat saivat keskimäärin 35 senttiä litralta tammikuussa, ja Suomessa 39,4 senttiä. Vain Itävallassa maidosta maksettiin tuottajalle Suomea paremmin.

Uuden–Seelannin maitojalosteiden huutokaupassa tarjotut hinnat ovat vahvistuneet marraskuun alusta lähtien, kuusi huutokauppaa peräkkäin.

Viime viikon huutokaupassa hinnat vahvistuivat liki kaksi prosenttia ja nousivat samalla korkeimmilleen sitten vapun 2014. Nousu johtuu Kiinan suurista ostoista.

Lisätty juttuun tieto lihanautojen eli sonnien hintojen laskusta 8.2. klo 11:54

Lue lisää

Maatalouden kustannuskriisin odotetaan nostavan ruuan hintaa tänä vuonna – sianlihan tuottajahintoihin tullut korotuksia vuoden alussa

Vehnän hinta laskusuunnassa viljapörsseissä, Etelä-Amerikan kuivuus pienentää maissi- ja soijasatoa

Maito maistuu ja hinnat ovat ennätyksellisiä monissa EU-maissa

Tuottajahinnat lähtivät hitaaseen nousuun loppuvuodesta, maitotilojen määrä painui marraskuussa alle viiden tuhannen