Maatalous

Raportti: Maatalous erityisen herkkä ilmastonmuutoksen vaikutuksille – tuholaiset lisääntyvät ja hinnat vaihtelevat

Ilmastonmuutos tarkoittaa muutoksia viljelykasvien tuotantoalueisiin ja kasvavaa hintavaihtelua, Euroopan ympäristökeskuksen raportti valaisee.
Jussi Knaapi
Ilmastonmuutos näkyy muun muassa satojen suurena vaihteluna.

Ilmastonmuutoksen ennustetaan muuttavan alueellisia viljelyolosuhteita, selviää Euroopan ympäristökeskuksen EEA:n raportissa. Ilmastonmuutos vaikuttaa muun muassa sateiden määrään, kosteuteen ja lämpötilaan, ja sitä kautta äärisääilmiöiden yleistymiseen.

Samaan aikaan tuholaislajien ja pölyttäjien määrä sekä esiintyvyys muuttuvat. Muutokset pölyttäjien esiintymisessä vaikuttavat maatalouden satoihin ja maankäyttöön.

Myös maataloushyödykkeiden hintavaihtelut lisääntyvät. Tämän odotetaan vaikuttavan viljelytapoihin, kansainväliseen kauppaan ja elintarvikemarkkinoihin.

Neljännes elintarvikkeista kaupataan kansainvälisillä markkinoilla. Tämä kuitenkin vaihtelee tuotekohtaisesti.

Vaikka Eurooppa on omavarainen useiden viljalajikkeiden ja vihannesten suhteen, ilmastomuutos vaikuttaa tulevaisuudessa erityisesti trooppisten tuotteiden ja eläinten rehuraaka-aineiden tarjontaan. Kaakao, kahvi, soijapapu, banaani, palmuöljy ja ruokosokeri ovat esimerkkejä tuotteista, joista Eurooppa on tuonnin kautta riippuvainen.

Kaupan monipuolistaminen joko käymällä kauppaa useamman maan kanssa ja tuonnin monipuolistaminen voisivat vähentää toimitushäiriöiden riskiä, EEA arvioi.

Toinen lähestymistapa on jakaa tietoa hyvistä käytännöistä niillä alueilla, jotka ovat kaikkein alttiimpia ilmastonmuutokselle.

Kauppasopimukset ja erityisesti niiden kestävyyttä koskevat maininnat voisivat tarjota EEA:n mukaan konkreettisen mekanismin joustavuuden lisäämiseksi sekä vähentää toimitushäiriöiden riskiä.

EEA:n mukaan ilmastonmuutos on vaikuttanut tärkeimpien elintarvikekasvien tuottavuuteen Euroopassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuosikymmeninä.

Maissin sadon ennakoidaan laskevan Euroopassa 1–22 prosenttia vuoteen 2050 mennessä ja vehnän hehtaarituotannon odotetaan laskevan Etelä-Euroopassa jopa 49 prosenttia.

Lue lisää

Suojelurahat tehokkaaseen käyttöön!

Työtä ja ilmastotekoja

Kiistanalainen hanke auringon himmentämiseksi saa tukea Bill Gatesilta – ensimmäiset testilennot suunnitteilla kesäksi Ruotsiin

Täsmäviljelylle kuuluu vastaavat tuet kuin luomulle