Maatalous

2 600 nautaa jumittui kuukausiksi merelle – mikään maa ei halua ottaa vastaan sinikielitaudin pelossa

Eläinsuojelujärjestöt uumoilevat, että eläimiä on jo kuollut paljon.
Kuvakaappaus / theguardian.com
The Guardian -lehti julkaisi Karim Allah -laivan miehistön jäsenen ottaman kuvan laivalta.

Espanjasta lähti joulukuun puolivälissä kaksi alusta, joiden lastina oli lihakarjaa, yhteensä noin 2 600 eläintä. Päämäärinä olivat Turkki ja Libya, mutta sinne eläimet eivät päätyneet.

Eläimissä epäillään esiintyvän sinikielitautia, ja sen perusteella laivojen maahantulo torjuttiin useassa Välimeren satamassa.

The Guardian -lehti kertoo, että Elbeik-nimisessä aluksessa olisi noin 1 700 nautaa ja Karim Allah -laivalla lähes 900. Laivat lähtivät Espanjan Tarragonan ja Cartagenan satamista 18. joulukuuta.

Espanjan maatalousministeriön edustaja kommentoi The Guardianille, että eläinten terveystodistukset olivat lähtövaiheessa kunnossa ja ne tulivat alueelta, jolla sinikielitautia ei esiinny.

Useat eläinoikeusjärjestöt ovat vaatineet eläimille eläinlääkärin apua ja tilanteeseen nopeaa ratkaisua. Ne ounastelevat, että iso osa eläimistä ei olisi enää elossa.

Karim Allah -laiva palasi lopulta Cartagenan edustalle, mutta ei saanut laskea maihin. Lauantaina Espanjan viranomaiset ilmoittivat, että aluksen 860 nautaa pitää lopettaa, Deutsche Welle kertoo.

Laivan omistajan edustaja on kertonut, että eläimet olivat välillä päiviä ilman ruokaa, koska laivaa ei päästetty Tunisiaan ostamaan lisää rehua. Sitä saatiin lopulta Sisiliasta.

Euroopan parlamenttiin perustettiin viime vuoden lopulla ensimmäistä kertaa tutkintavaliokunta, joka perehtyy vuoden ajan EU:n eläinkuljetuksiin.

"Taas yksi elävien eläinten laivakuljetuksiin liittyvä skandaali", valiokunnan puheenjohtaja, luxemburgilainen europarlamentaarikko Tilly Metz toteaa The Guardian -lehdelle.

"Vuonna 2019 14 000 lammasta joutui veden varaan, nyt 2 600 nautaa joutuu kiertämään satamasta toiseen apua hakemassa. Miten voi olla niin, ettei tautitapauksen tai muiden yllättävien tilanteiden varalle ole varasuunnitelmaa?"

Kuljetus- ja lepoajoista on EU:ssa säännöt. Metzin mukaan perusongelma on, että eläinten laivalla viettämä aika lasketaan lepoajaksi eikä kuljetusajaksi.

"Se johtaa siihen, ettei ole mitään rajaa sille, kuinka pitkään eläin saa viettää laivassa aikaa. Laiva ei kuitenkaan ole mikään kelluva navetta. Se on epäluonnollinen, ahdas ja stressaava ympäristö, johon liittyy monia riskejä, kuten riski tautien leviämisestä ja rehupulasta."

Vuosina 2009–2015 EU:ssa kuljetettujen eläinten määrä kasvoi 20 prosenttia. Myös vienti kolmansiin maihin on kasvanut.

Parlamentin arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia kuljetuksista ei noudata komission sääntöjä. Kuljetukset ovat herättäneet arvostelua myös muissa instituutioissa: Euroopan tilintarkastustuomioistuimen mukaan EU:n kunnianhimoisten eläinten hyvinvointitavoitteiden ja käytännön toteutuksen välillä on suuri aukko.

Suurimmat ongelmat esiintyvät EU:n ja kolmansien maiden välisissä kuljetuksissa, Metz on aiemmin kommentoinut. Niistä suurin osa suuntautuu Turkkiin, Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään.

Sinikielitauti eli bluetongue on polttiaisten levittämä märehtijöiden virustauti. Tautia esiintyy kotieläiminä pidetyissä ja luonnonvaraisissa märehtijöissä sekä kamelieläimissä, kuten alpakalla ja laamalla. Tauti ei tartu ihmiseen.

Ruokaviraston mukaan kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät oireile. Vakavimmat oireet todetaan yleensä lampailla, naudat ovat usein oireettomia.

Joillakin lampailla kieli voi taudin loppuvaiheessa turvota ja muuttua sinertäväksi verenkiertohäiriön vuoksi. Tauti on nimetty tämän harvinaisen oireen mukaan.

Sinikielitautia ei ole todettu Suomessa.

The Guardian -lehden artikkeli

Deutsche Wellen uutinen

Lue myös: Eläinkuljetusrikkeisiin haetaan toimivia rangaistuksia uudella tutkintavaliokunnalla – "Kaikilla toimijoilla ei ole osaamista tai halua noudattaa komission sääntöjä"

Lue lisää

Loputkin kuukausia karja-aluksessa seilanneet naudat lopetetaan

Ranskassa useita sinikielitapauksia

Tilojen kasvu paisuttaa eläintautien kustannuksia

Sinikielitauti leviää Ranskassa