Maatalous

Lintuinfluenssa räjähtänyt käsiin Saksassa – viikossa tauti levinnyt kymmenille tiloille

Lintuinfluenssa leviää Saksassa rajusti. Maassa on jouduttu lopettamaan jo 1,8 miljoonaa lintua siipikarjatiloilla, kertoo saksalainen Land & Forest -verkkolehti.
Markku Vuorikari
Saksassa ja Ruotsissa on jouduttu lopettamaan miljoonia kanoja. Kuvan eläimet eivät liity tapaukseen.

Saksassa raportoitiin 1.4.–7.4. välisenä aikana 58 uutta korkeapatogeenistä eli vakavaa tautia aiheuttavaa lintuinfluenssatapausta siipikarjatiloilla.

Puolassa tapauksia raportoitiin samaan aikaan 31 tapausta.

”Tapausten määrä on huolestuttavan korkea”, kommentoi asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz ETT:ltä.

Lokakuun lopusta maaliskuun loppuun mennessä Saksassa oli raportoitu 133 tapausta siipikarjatiloilla.

Taudin näin aggressiivisella leviämisellä voi olla vaikutuksia myös Suomeen.

”Suomeen tulee siitoseläimiä muista EU-maista, muun muassa Saksasta. Jos tilanne pahenee, pulaa eläinaineksesta saattaa tulla”, toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Hän kuitenkin korostaa, että vaikka tällainen riski on olemassa, toistaiseksi ongelmia eläinten saatavuudessa ei ole ja eläinainesta tulee muutenkin harvoin.

Yksittäiselle tilalle lintuinfluenssa on kova isku. Siitä seuraa eläinten lopettaminen ja pitkäaikainen tuotantokatkos.

EU:n ulkopuoliset maat voivat asettaa tuontikieltoja ongelmamaista.

Saksan naapurimaan Sveitsin elintarviketurvallisuus- ja eläinlääkintävirasto (FSVO) on jo määrännyt ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi, kertoo World Today News -verkkolehti.

Tietyillä alueilla siipikarjaliikenne on pysäytetty kokonaan. Elävää siipikarjaa, siipikarjan lihaa tai munia ei julkaisun mukaan saa viedä Sveitsin ulkopuolelle. Sulun on suunniteltu alkavan 18.4. ja kestävän vähintään huhtikuun loppuun asti.

Syytä siihen, miksi tauti leviää juuri nyt Saksassa erittäin aggressiivisesti, ei tiedetä. Hamina spekuloi, että luonnonvaraisten lintujen kevätmuutolla voi olla tekemistä asian kanssa.

Ruotsissa oli helmikuun alkuun mennessä lopetettu jo kaksi miljoonaa kanaa (MT 12.2). Nyt tilanne näyttää rauhoittuneen naapurimaassamme. Siellä raportoitiin ajanjaksolla 1.4.–7.4. vain kahdeksan korkeapatogeenistä lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisilla linnuilla. Nauholzin mukaan Ruotsissa on jo purettu lintuinfluenssarajoituksia.

Ruotsista ja Keski-Euroopasta on kantautunut epäilyjä, joiden mukaan tuotantorakennuksiin olisi levinnyt virusta ilmanvaihdon kautta.

Tämä voisi Nauholzin mukaan olla mahdollista, jos tilan läheisyydessä on muuttolintujen levähdyspaikka ja virusta olisi ilmassa massiivisesti.

Tietoa ei kuitenkaan ole pystytty vahvistamaan.

”Ihminen on edelleen heikoin lenkki viruksen levittämisessä”, Nauholz toteaa.

Suomessa lintuinfluenssatilannetta seurataan kevätmuuton ajan erityisellä tarkkuudella.

”Lintuja tulee kriittisiltä alueilta. Pahin aika on maaliskuun lopulta koko huhtikuun ajan”, Nauholz kertoo.

Todettuja lintuinfluenssatapauksia on Ruokaviraston mukaan Suomessa tällä hetkellä 12, joista yksi todettiin janakkalalaisella fasaanitarhalla (MT 10.2). Muut on löydetty luonnonvaraisista linnuista.

Sekä Nauholz että Hamina muistuttavat nyt kaikkia ulkonaliikkujia tarkkailemaan ympäristöään ja ilmoittamaan kuolleena löytyneistä linnuista kunnan eläinlääkärille.

Lue lisää

Älä polta hukkakaurasäkkejä avotulella – metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Suomea

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta

Moni uusi metsien tuhohyönteinen on käynyt jo vaarallisen lähellä

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”