Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Atria aloitti vuoden tulosparannuksella – pääsiäismyynti kasvatti liikevaihtoa enemmän kuin koronahamstraus viime vuonna

Sianlihan viennin Kiinaan arvioidaan edelleen kasvavan vuoden 2021 aikana.
Kari Salonen
"Niin kauan, kun koronavirus on riesanamme, on varauduttava tavallista suurempiin kysynnän vaihteluihin", toimitusjohtaja Juha Gröhn sanoo.

Lihatalo Atrian vuoden 2021 ensimmäinen neljänneksen liikevaihto oli 361,3 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 356,7 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 6,6 miljoonaa euroa. Parannusta viime vuoden liikevoittoon tuli 4,4 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon kasvun perustana on hyvä myynti Suomen vähittäiskauppa-asiakkaille sekä vientiasiakkaille, erityisesti Kiinaan, yhtiön torstaiaamuna julkaisemassa osavuosikatsauksessa sanotaan.

Liiketulos parani kaikilla liiketoiminta-alueilla.

"Liikevaihdon kasvuun vaikutti pääsiäismyynnin ajoittuminen kokonaan maaliskuulle. Vuosi sitten maaliskuussa myyntiä lisäsi koronaviruksen leviämisen käynnistämä hamstraus. Pääsiäismyynnin vaikutus liikevaihtoon on suurempi kuin hamstrauksen vaikutus", Juha Gröhn sanoo.

"Vuosi sitten hamstraus kasvatti liikevaihtoa, mutta tulosvaikutus oli päinvastainen. Yllätykselliseen kysynnän kasvuun vastattiin tuotannossa erikoisjärjestelyin ja tällaiset järjestelyt lisäävät poikkeuksetta kustannuksia."

Gröhnin mukaan vaikuttaa siltä, että korona-aikana ihmiset varautuvat juhlapyhiin ostamalla ruokaa varmistaen, ettei ruoka varmasti lopu kesken juhlan.

"Juhlan jälkeen kysyntä tasaantuu. Näin kävi tammikuussa – hyvän joulumyynnin jälkeen tammikuun myynti oli vaatimaton."

Helmi- ja maaliskuu olivat ennakoidun kaltaisia. "Niin kauan, kun koronavirus on riesanamme, on varauduttava tavallista suurempiin kysynnän vaihteluihin", Gröhn sanoo.

Atrian myynti vähittäiskauppaan kasvoi vajaat 10 prosenttia ja vastaavasti Food Service -myynti supistui noin 20 prosenttia.

Food Service -myynnissä kauppa julkisen sektorin kanssa on sujunut paremmin kuin ravintoloiden tai hotellien kanssa, joista osa on ollut jopa täysin suljettuina.

Helmikuussa Atria käynnisti Ruotsissa neuvottelut henkilöstön kanssa tuotannon järjestelyistä.

Hankkeessa selvitetään mahdollisuudet sulkea Malmön tehdas ja investoida Sköllerstan tehtaalle 30 miljoonan euroa, jolloin Malmön tehtaan tuotanto tärkeimmiltä osiltaan voidaan jatkossa tehdä Sköllerstassa.

Päätökset hankkeen toteuttamisesta tehdään kesäkuun loppuun mennessä.

Nurmon siipikarjatehdasinvestoinnin yksityiskohtien suunnittelu on menossa ja maanrakennustyöt alkamassa.

Koronaviruksen hallinnassa Atrialla on onnistuttu. Merkittäviä häiriöitä toiminnassa ei ole ollut.

Yhtiön tulevaisuuden näkymissä siipikarjalihan kulutuksen arvioidaan edelleen kasvavan. Samalla punaisen lihan kulutus hieman pienenee.

Atria on lisännyt lihan vientiä, ja esimerkiksi sianlihan viennin Kiinaan arvioidaan edelleen kasvavan vuoden 2021 aikana.

Koronapandemian riskit ovat edelleen ilmassa ja voivat vaikuttaa esimerkiksi kuluttajien ostovoimaan ja ruokaostoksiin.

Lue lisää

Atrian liikevoitto kasvoi – korona nosti liikevaihtoa, mutta myös kuluja

Atrian Gröhn: Yhdysvaltojen teurastamojen tilanne vakava, sianlihan hinnassa paljon riippuu Kiinasta

Hintakilpailu laski Atrian liikevoittoa

Atria paransi tulostaan