Maatalous

Kipsin aika ravinnevalumien ehkäisyssä on Ilkka Herlinin mielestä ohi – veli Antti Herlin on toista mieltä

Kipsi on BSAG:n Ilkka Herlinin mukaan vain keino lykätä maan rakenneongelmia tulevaisuuteen.
Markku Pulkkinen
Ilkka Herlinin omistaman Kuitian kartanon pelloilla Paraisilla tehdään tutkimusta erilaisten maanparannusaineiden vaikutuksesta maaperään ja hiilipäästöihin.

Baltic Sea Action Groupin perustaja ja hallituksen jäsen Ilkka Herlin näkee, että kipsin levittäminen pelloille ei ole paras tapa vähentää ravinnevalumia Itämereen.

”Pidän itsestään selvänä, että kipsin aika on nyt ohi. Ravinteiden sitomiseen ja maaperän rakenteen parantamiseen on olemassa parempia vaihtoehtoja kuten maanparannuskuitu”, Herlin sanoo.

BSAG:n ja maatalousyrittäjyyden lisäksi Herlin on hallituksen puheenjohtajana maanparannusaineita valmistavassa kiertotalousyritys Soilfood Oy:ssä ja yksi yrityksen perustajista.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan maanparannuskuitu vähentää peltojen ravinnevalumia kipsiä tehokkaammin.

Herlinin mukaan kipsin levittämisellä rannikkopelloille ei saada aikaan pysyviä, myönteisiä vaikutuksia maan rakenteeseen, vaikka kipsi sitookin tietyissä oloissa fosforia.

”Kipsikäsittelyllä lykätään peltojen rakenneongelmaa tulevaisuuteen. 3–4 vuoden päästä kipsin levittämisestä sama on ongelma jälleen käsillä, ja kipsikäsittely pitää toistaa. Ravinteiden valuminen vesistöihin ja hiilen haihtuminen taivaalle saadaan pysäytettyä vain maaperän rakennetta parantamalla.”

Ilkka Herlin on ajatuksissaan eri poluilla kuin veljensä, maanviljelijä Antti Herlin, joka näkee kipsin ainoana järkevänä tapana padota ravinnepäästöjä Itämereen.

Antti Herlin puolusti painokkaasti kipsin levittämistä pelloille kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa huhtikuussa. Hän haluaisi kipsikäsittelyn mukaan Euroopan unionin tulevaan maaseutuohjelmaan.

Myös Varsinais-Suomen ely-keskuksen edustajat puolustivat kipsin levittämisen jatkamista Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessaan viime viikolla. Ilkka Herlin esitteli omia ajatuksiaan ravinnevalumien vähentämisestä maataloustoimittajien tilaisuudessa Paraisilla viime viikolla.

Juttua muokattu 29.5.2021 klo 10:20. Lisätty tieto Ilkka Herlinin kytköksestä kiertotalousyritys Soilfoodiin.

Lue lisää

Tässäkö Suomen kallein myytävä maatila? Yli 500-vuotiaan linnan mukana on mahdollisuus hankkia tuotantotiloja ja peltoa – koetilan kohtalo on taas avoin

Yle uutiset: Varsinais-Suomen pelloille haettiin kipsikäsittelyä 7000 peltohehtaarin edestä – hakua jatketaan, sillä sateinen kevät viivästytti kylvöjä

Kipsi­käsittely

Kahden konstin kalkki levitetään kasvukaudella – parantaa sekä maan rakennetta että vesien kuntoa, katso videolta miten kuiva kalkki pöllyää muokattaessa