Maatalous

Kevätrypsin viljely yhä suositumpaa – sateinen kevät houkutteli vaihtamaan viljelysuunnitelmia

Öljykasvien kylvöt saatiin päätökseen viime viikon lopulla. Sateinen ja viileä toukokuu houkutteli vaihtamaan viljelysuunnitelmia.
Markku Vuorikari
Erityisesti rypsin siemenen kysyntä on ollut tänä keväänä edellistä vuotta suurempaa.

Kevätrypsin viljelijöiden määrä on selvästi ollut nousussa tänä keväänä, kertoo Avenan toimitusjohtaja Tero Heikkinen.

Erityisesti toukokuun loppupuolella on tullut paljon uusia sopimusviljelijöitä. Viljelijät ovat reagoineet ja mukautuneet muuttuvaan tilanteeseen nopeasti, kertoo Heikkinen.

Tavoitteena Avenalla on ollut 50 prosentin lisäys öljykasvien sopimusviljelyalaan, ja näiden uusien sopimusten ansiosta tavoite tullaan varmasti saavuttamaan, iloitsee Heikkinen.

Viimeiset kylvöt saatiin päätökseen viime viikon lopulla. Kesäkuussa kylvetyistä rypsilajikkeista voidaan odottaa hyvää satoa kylvöajankohdasta huolimatta.

"Markkinoille tulleiden uusien kevätrypsin synteettisten lajikkeiden, Synthian ja Synnevan, satotaso on aiempia rypsilajikkeita parempi. Lämpimään maahan kylväminen on hyvä lähtökohta", Heikkinen kertoo.

Myöhään kylvetyt kevätrypsilajikkeet puidaan myöhään, vasta syyskuun lopussa. Pitkään jatkuva kasvukausi on tärkeä niiden kasvulle. Syksyllä aikainen halla olisi haitaksi sadolle, mutta tällä hetkellä näkymät kasvukauteen ovat hyvät.

"Öljykasvien hinnat ovat olleet ennätyksellisen korkeita tänä keväänä. Korkeat hinnat ovat varmasti vaikuttaneet viljelijöiden viljelysuunnitelmiin", kertoo Heikkinen.

Lue lisää

Kuiva kesä tuottaa haasteita mikkeliläisen Taneli Pajusen maitotilalla — onneksi apuna häärää puolitoistavuotias Aino-tytär

Lukijoiden puintikuvissa hurmaava nuori isäntä sekä syysvehnää, spelttiä, ruista, ohraa ja kuminaa

Asiantuntija pitää Luken satoarviota ylimitoitettuna – "Hiljaiseksi ja vakavaksi tämä satotilanne vetää"

Puinnit ovat päässeet vauhtiin – lähetä oma kuvasi ja kerro, millainen sato on