Maatalous

Vyr: Punahomeen torjunnan hetki on nyt käsillä

Viljakasvustojen kehitys on lämpimässä nopeaa, ja punahomeen oikea torjuntahetki saattaa vilahtaa ohi hetkessä.
Sanne Katainen
Punahomeen torjunta-aika on kohta käsillä nopeasti kehittyvissä viljakasvustoissa

Oikea torjunta-ajankohta punahometta vastaan on viljan kukintavaiheessa, joka ajoittuu ohralla heti tähkän tullessa ulos tupesta ja vehnällä sekä kauralla hieman myöhemmin tähkän ja röyhyn esilletulon jälkeen, muistuttaa Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr.

Toukokuun puolessa välissä kylvetyt kasvustot ovat lippulehtivaiheessa ja tulossa tähkälle, mutta ensimmäiset, huhtikuun lopun ja toukokuun alun kylvökset ovat jo kukintavaiheessa.

Punahomeen torjunta kannattaa tehdä rehevissä ja hyvän sato-odotuksen kasvustoissa.

Torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kauralla ja kevätvehnällä, ja tiloilla, joilla sadossa on todettu edellisvuosina toksiiniongelmia. Riski kasvaa merkittävästi, mikäli kostea, lämmin ja sateinen sää jatkuu pari viikkoa kukinnan alun jälkeen. Riskiä lisää myös viljavaltainen viljelykierto, peittaamaton kylvösiemen tai edellisvuosien kasvintähteet.

Punahomeen torjunta ei anna täyttä suojaa, mutta voi parhaimmillaan alentaa toksiinipitoisuuksia selvästi alle raja-arvojen. Laatuvaatimukset täyttävän viljan tuottamiseen niissä kasvustoissa, joissa siihen on vielä mahdollisuus, kannattaa satsata.

Torjunta vaikuttaa vain DON-toksiiniin, mutta ehkäisee samalla muiden tautien etenemistä kasvustoissa, mikä voi näkyä sadonlisänä. Torjunta antaa suojan lehtilaikkutaudeille sekä ruosteille, jotka ilmaantuvat kasvustoihin yleensä myöhemmin kasvukaudella.

Aiheet punahome
Lue lisää

Kirja-arvio: Fusarium-sienestä olisi potentiaalia biologiseksi aseeksi sodankäynnissä – sienten salaperäinen maailma aukeaa satumaisilta sivuilta

Kasvinterveyden kesä 2020 on ollut poikkeuksellinen – taudit ja rikkakasvit yllättivät sateiden alettua

Vyr: Rehevissä viljakasvustoissa on hyvä muistaa punahomeen torjunta

Viime vuoden viljassa ei juurikaan ole punahometta