Maatalous

Virtuaalisissa karjanäyttelyissä lajiin pääsevät tutustumaan myös ne, joilla ei ole mahdollisuuksia irrottautua tilaltaan

Iida Mäki on ehtinyt kisata ulkomaita myöten. Hän sanoo kotinavetassa tapahtuvan tuomaroinnin avaavan uusia ovia koko karjanäyttelytoiminnalle.
Tomi Hirvinen
Kotinavetassa tapahtuvaan farminäyttelyyn valmistauduttiin matalammalla kynnyksellä ja ilman näyttelyklippausta. Talvikarvan sai ajaa pois, mutta muuten eläin vain pestiin ja utareet klipattiin, Iida kertoo.

Humppilalaisen lypsykarjatilan tyttö Iida Mäki, 19, on tuttu näky navettahommissa. Tilatöiden lisäksi nuori agronomiopiskelija käsittelee tottuneesti eläimiä.

"Navetan asukit ovat kulkeneet rinnallani pikkutytöstä lähtien. Kiinnostus eläimiin ja niiden tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin nousi aivan uudelle tasolle, kun osallistuin seitsemänvuotiaana Junior Handler -leirille. Alussa en edes tiennyt, minkälaiselle leirille olin menossa", Mäki kertoo.

Muun muassa vasikoiden käsittelyyn, kouluttamiseen ja klippaamiseen opastanut leiri teki Mäen kohdalla tehtävänsä.

"Olin niin täynnä intoa, että heti leiriltä palattuani halusin itselleni suppilopäisen föönin. Sen jälkeen oli meidänkin vasikoilla selkäkarvat ja hännäntupsut komeasti pystyssä."

Näyttelykipinä roihahti täyteen liekkiinsä vuoden 2012 Okra-maatalousnäyttelyssä. Siellä Mäki esiintyi ensimmäisen kerran Jasmin-vasikkansa kanssa.

"Kokemus oli todella koukuttava. Kehästä poistuttuani tiesin, että tämä on minun juttuni", Mäki kertaa kokemustaan.

"Ensimmäiset neljä vuotta menivät kuitenkin kokemusta keräillen. Tein pärjäämisen eteen valtavasti töitä ja opettelin siinä samalla luottamaan itseeni ja kykyihini. Tämän lajin kantavimpia voimia on nimittäin vahva tahtotila."

Sitkeä harjoittelu ja aktiivinen näyttelytahti palkittiin vuonna 2016 ensimmäisellä Championilla. Niitä Mäki saavutti Junior Handler -luokassa kaiken kaikkiaan kuusi.

Tomi Hirvinen
Iida valitsi virtuaaliseen Holsteins on Farm- näyttelyyn yhteensä 11 lehmää, joista kahdeksan jalasjärvisen Koskenojan tilalla ja kolme hänen omalta kotitilaltaan Humppilasta.

Ensimmäisen kerran Mäki asteli lehmän kanssa kehään vuoden 2018 Kone Agriassa. Sieltä lohkesi Showmanship-kisan voitto.

Nousujohteinen näyttelyura on jatkunut näihin päiviin saakka ja matkapäiväkirjaan on kertynyt muistoja myös ulkomailta.

"Olin pari vuotta sitten mukana Irlannin, Skotlannin ja Englannin kattaneella kiertueella. Upea reissu päättyi Englannissa sijaitsevaan Peterboroughiin. Sijoituin siellä omassa luokassani 24 kisaajan joukosta toiseksi. Tuomaripalautteen perusteella menetin ykköspaikan kenkien sisässä olleiden housun lahkeiden takia", Iida paljastaa naureskellen.

Nuoresta iästään huolimatta Mäellä on vahva kokemuspohja niin eläimistä kuin näyttelytoiminnastakin.

"On hienoa huomata, miten laji kehittyy ja pystyy vastaamaan ajan vaatimiin muutoksiin."

Virtuaalinäyttely on Mäen mielestä erinomainen esimerkki näyttelytoiminnan muuntautumiskyvystä.

Tomi Hirvinen
Jalasjärvisen Koskenojan tilan hyvärunkoinen Paronitar sijoittui 2.kauden luokassa hienosti kolmanneksi.

Mäki osallistui yhden rodun näyttelyyn yhdellätoista lehmällä. Niistä kahdeksan oli jalasjärviseltä Koskenojan tilalta ja kolme hänen omalta kotitilaltaan.

"Valitsin mahdollisimman monipuolisen kattauksen useampaan eri luokkaan. Joukossa oli niin ensikoita kuin tilan vanhimpiakin lehmiä. Tärkeintä oli löytää missikanditaatit, joilla on suora ja vahva selkä, hyvät jalat sekä hyvin kiinnittynyt utare."

Vaikka karjanäyttely poikkesi totutusta, näkee Mäki virtuaalinäyttelyssä paljon hyviä puolia.

"Valmistautuminen tapahtui niin sanotusti keveällä kaavalla, eli eläin vain pestiin ja utareet klipattiin."

"Myös tuomarin vierailu tilalla oli mieluisa kokemus. Yhteenvetona rohkenen sanoa, että kun arvostelu tapahtuu omassa navetassa, kynnys osallistumiseen on matalampi", Mäki sanoo.

Virtuaalinäyttelyssä ei tarvitse miettiä tautitodistuksia, karjan kuljetuksia eikä opetella aikaa ja taitoa vaativaa näyttelyklippausta.

"Tätä kautta lajiin pääsevät tutustumaan myös ne, joilla ei ole mahdollisuuksia irrottautua tilaltaan."

Tomi Hirvinen
Agronomiksi opiskeleva Iida Mäki on nuoresta iästään huolimatta menestynyt kisakonkari. "Eläinten käsittely ja valmistautuminen näyttelyyn vaatii ennen kaikkea tarkkaa karjasilmää."
Lue lisää

Lehmälle kunnianpalautus: ilmastopahiksesta monimuotoisuuden sankariksi

Katso video: Lehmät vilvoittelevat hellepäivänä viileässä vesisuihkussa

Maatalouden ammattimatkojen järjestäjät odottavat koronan otteen heltiämistä: "Patoutunutta matkustushalua on nyt tosi paljon"

Töitä riittäisi, mutta harva hakee luonnonvara-alan opiskelijaksi