Maatalous

Maatalouden kustannukset nousevat lujaa, ruuan hinta kääntyi maailmalla laskuun

Fosforin hinta on yli kaksinkertaistunut vuodessa.
Kari Salonen
Kotimaassa lannoitteet maksavat yli kolmanneksen viime kesää enemmän. Se tarkoittaa karkeasti yli 100 euron korotuksia tonnihinnoissa.

Lannoitteiden raaka-aineiden jyrkkä nousu on jatkunut kesäkuussa.

Maailmanpankin tilaston mukaan fosforin (DAP) hinta nousi kesäkuussa 604 dollariin tonnilta. Toukokuussa hinta oli 574 dollaria. Vuosi sitten kesäkuussa se oli 273 dollaria.

Typen (urea) hinta kohosi kesäkuussa 393 dollariin tonnilta. Toukokuussa se maksoi 331 dollaria tonnilta ja vuosi sitten 202 dollaria.

Lannoitteiden kysynnän on kerrottu maailmalla ylittävän tarjonnan, mikä nostaa hintoja. Kotimaassa lannoitteet maksavat yli kolmanneksen viime kesää enemmän. Se tarkoittaa karkeasti yli 100 euron korotuksia tonnihinnoissa.

Raakaöljyn hinta nousi kesäkuussa korkeimmilleen sitten vuoden 2018.

Brent-laadun öljy maksoi kesäkuussa 73 dollaria tynnyriltä. Toukokuussa hinta oli 68 dollaria. Vuosi sitten kesäkuussa tiukkojen koronasulkujen aikaan tynnyri maksoi alle 40 dollaria.

Ruuan hinta kääntyi maailmalla kesäkuussa laskuun vuoden jatkuneen katkeamattoman nousun jälkeen, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO.

FAO:n ruuan hintaindeksi laski kesäkuussa 2,5 prosenttia toukokuuhun verrattuna. Laskusta huolimatta indeksi on lähes 34 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten.

Kesäkuussa laskivat etenkin öljykasvien ja viljojen hinnat. Keväällä ne olivat merkittävimmät nousijat.

Liha ja sokeri olivat vielä nousussa kesäkuussa. Niiden hinta polki talvella pitkään paikallaan, kun muut tuotteet nousivat.

Viljan hinnat laskivat maailmalla kesäkuussa 2,6 prosenttia toukokuusta, mutta ovat noin 33 prosenttia vuodentakaista korkeammalla.

Maissin hintaa painoi varastojen kasvu Argentiinassa sadonkorjuun myötä. Yhdysvalloissa sateet kohensivat kasvustoja ja laskivat hintaa kesäkuun lopulla.

Maissin hinta kävi toukokuussa korkeimmillaan sitten vuoden 2013 ja on edelleen tavanomaista ylempänä.

Ohran hinta laski noin kaksi prosenttia ja vehnä halpeni vajaan prosentin toukokuuhun verrattuna.

Pariisin hyödykepörssissä syksyn vehnänoteeraukset ovat laskeneet kevään huipuista nyt noin 200 euron tuntumaan.

Kasviöljyjen hintaindeksi laski kesäkuussa lähes 10 prosenttia toukokuusta. Hinta meni alimmilleen neljään kuukauteen.

Laskun takana oli palmu-, soija- ja auringonkukkaöljyn halpeneminen. Palmuöljyn tuotanto on kasvanut merkittävissä tuottajamaissa ja samalla uutta kysyntää sille on löytynyt vain vähän.

Soijaöljyä on mennyt aiemmin arvioitua vähemmän biopolttoainetuotantoon Yhdysvalloissa.

FAO:n mukaan rapsiöljyn hinta pysyi vahvana, koska Euroopassa kysynnän odotetaan elpyvän, kun koronarajoituksia puretaan.

Maitotuotteiden hintaindeksi laski kesäkuussa prosentin toukokuusta. Indeksi on yli 20 prosenttia vuodentakaista korkeammalla.

Voin hinta tippui, kun sen kysyntä tuontimaissa on vähentynyt ja varastot viejämaissa hiukan kasvaneet.

Täysmaitojauheen kysyntä Kiinassa on vähentynyt, mikä laski hintaa.

Myös juuston hinta on hiukan alentunut kysynnän laskiessa ja varastojen täyttyessä.

Viime viikolla järjestetyssä Global Dairy Trade -huutokaupassa hinnat laskivat keskimäärin 3,6 prosenttia. Huutokauppahinnat ovat laskeneet huhtikuusta lähtien.

Lihan hinnat nousivat maailmalla kesäkuussa noin kaksi prosenttia toukokuusta. Indeksi on reilut 15 prosenttia vuodentakaista korkeammalla.

Itä-Aasian maissa on hyvin kysyntää lihalle, mutta Kiina on vähentänyt tuontiaan.

Ylitarjontaa maailmanmarkkinoilla ei ole, mikä on tuottajien kannalta myönteistä.

Euroopassa sianlihan hinnat laskivat kesäkuussa. Komission hintaseurannan mukaan kesäkuun lopussa EU-maiden keskihinta painui 1,57 euroon kilolta. Kuukausi alkoi 1,66 euron keskihinnalla.

Sokerin hinta nousi kesäkuussa maailmalla vajaan prosentin toukokuusta. FAO:n sokeri-indeksi on korkeimmillaan sitten vuoden 2016.

Hintaa nostaa epävarmuus Brasilian sokerisadosta, koska sää ei ole sitä suosinut.

Lisäksi raakaöljyn hinnannousu tukee sokerin hintaa. Se ohjaa sokeriruokoa etanolituotantoon eli polttoaineeksi.

Intian hyvät satonäkymät ja vientimahdollisuudet ovat jarruttaneet suurempaa hinnan nousua maailmalla, FAO kertoo.

Lue lisää

Lannoitekriisistä povataan vakavia haittoja EU:n ruuantuotannolle

Elintarviketyöläisten palkat nousevat 1,9 prosenttia – "Elintarviketeollisuuden kilpailukyvylle ratkaisu on haasteellinen"

Luke: Ruuan hinta nousee tänä vuonna 2–2,5 prosenttia – mediaanituloisen kotitalouden ruokamenot kasvaisivat silloin noin 100 euroa vuodessa

MTK:n johtokunta vaatii maatalouden kustannuskriisiin nopeita ratkaisuja – "Jos markkina ei toimi hyvällä, on se pantava toimimaan kovin keinoin"