Maatalous

"Petoaita on erittäin toimiva tapa suojata laitumella olevia eläimiä", vakuuttaa SusiLife-hankkeen erikoissuunnittelija

Tehokkain suojauskeino on sähköistää aita 20 senttimetrin korkeudesta aina 140 senttimetrin korkeuteen riittävän monella langalla.
Petoaita pitäisi sähköistää ylhäältä alas riittävän monella langalla.

Kaikki käyttökelpoiset keinot on syytä hyödyntää tuotantoeläinten suojaamiseksi, jos sudet ovat jo kerran käyneet esimerkiksi lampaiden kimppuun lampolassa.

SusiLife-hankkeen erikoissuunnittelija Mari Lyly kehottaa pitämään ovet ja kulkuportit yöaikaan kunnolla suljettuina, jos se vain on mahdollista.

Kulkuväylien yhteyteen rakennusten ulkopuolelle voi myös lisätä esimerkiksi liikkeestä päälle kytkeytyvää valaistusta. Valo- ja ääniärsykkeitä ei ole syytä pitää pitkään yhtäjaksoisesti päällä, jotta pedot eivät tottuisi niihin ja oppisi, että ihminen ei olekaan paikalla.

Puhelimeen ohjautuvat kamerakuvat ovat myös apuna havaitsemassa ei-toivottujen kulkijoiden liikkeitä yöaikaan.

”Jos sudet ovat käyneet laitumella olleiden eläinten kimppuun, eläinten siirtäminen yöksi suojaan auttaa vahingon ehkäisyssä. Toisaalta jos laidun pystytään suojaamaan nopeasti esimerkiksi petoaidalla tai kevyemmällä väliaikaisella sähköistetyllä verkkoaidalla, on mahdollista pitää eläimet laiduntamassa vuorokauden ympäri.”

Lyly kertoo, että aitauksien osalta tehokkain suojauskeino on sähköistää aita 20 senttimetrin korkeudesta aina 140 senttimetrin korkeuteen riittävän monella langalla.

”Vaikka petovahinkoja on tänäkin laidunkautena sattunut, minulle ei ole tullut tietoon tapausta, jossa asianmukaisesti pystytettyyn ja huollettuun petoaitaan olisi päässyt suurpeto aiheuttamaan vahinkoa. Aitaa voidaan siis pitää erittäin toimivana tapana suojata laiduneläimiä, vaikka se toki työtä teettääkin.”

Lue lisää:

Sudet tappoivat useita lampaita Yläneellä lampolassa – poistoluvan ehdot eivät täyty, sillä poliisi pitää materiaalivahinkona

Sudet hyökkäsivät lampolaan Yläneellä, tappoivat seitsemän uuhta, neljä jouduttu lopettamaan – lampuri: "Tässä alkaa olla kyseessä elinkeinon tulevaisuus"

Sudet hyökkäsivät jälleen lampolaan, tällä kertaa Yläneellä – "Eniten harmittaa se, että eläimet joutuvat kärsimään"

Lue lisää

Video petotulista: Lampuri nukkuu autossa laitumen vieressä valmiina tööttäilemään ja välkyttelemään valoja – pari viikkoa sitten sudet raatelivat 14 lammasta, mikä aiheutti syvät traumat

Lampurit vaativat mahdollisuutta karjansa suojeluun – petotulet syttyvät kello 19

Uudet susihavainnot synnyttävät ristiriidan kanta-arvion ja koetun välille

Susihavainnot lisääntyvät syksyllä, kun ihminen törmää aktiivisesti liikkuviin susiin, jotka saattavat hakeutua myös pihoihin