Maatalous

Mistä voisi saada luomuvillapaidan? Luomulampaan villa ei ole automaattisesti luomuvillaa, vaikka niin voisi ehkä kuvitella – ensi vuonna säädökset muuttuvat

Ensi vuoden alusta alkaen luomuvillasta peräisin olevaa kampaamatonta ja karstaamatonta villaa voi sanoa luomuksi jo lainsäädännönkin mukaan.
Toomas Volmer
Luomulammasta vai luomuvillaa – vaiko molempia? Kuvituskuva.

Luomulampaan villa ei ole automaattisesti luomuvillaa. Eikä luomulampaan villasta tehty vaate ole välttämättä luomua.

Tällä hetkellä tilanne kielenkäytön suhteen on melkoinen villi länsi, kertoo Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen.

”Onneksi tilanne muuttuu selkeämmäksi.”

Ruokavirastolle on tullut yhteydenottoja termin väärinkäytösepäilyistä.

Netistä voi löytyä mainoksia, joissa joku mainostaa esimerkiksi luomuvillapaitaa tai -pipoa tai muuta tuotetta, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Manninen.

Huomautuksia mainostaville tahoille ei ole annettu eikä asian valvonta kuulu muutenkaan Ruokaviraston tontille.

Ensi vuoden alussa tilanne selkeytyy hieman, kun koko EU:n alueella aletaan soveltaa uutta luomuasetusta.

Uutuutena luomuvalvonnan alle tulee muun muassa karstaamaton ja kampaamaton villa eli niin sanottu raakavilla.

Luomulampaan raakavillaa voi siis markkinoida luomuna, kun luomulampuri on pyytänyt ely-keskusta sisällyttämään karstaamattoman ja kampaamattoman villan luomualkutuotannon toimijan sertifikaattiinsa.

Vielä silloinkaan karstaamattomasta luomuvillasta jalostettu villapaita ei ole automaattisesti luomuvillapaita. Mutta miksi?

Manninen vertaa tilannetta nahkojen tuotantoon. Kun luomunauta teurastetaan, siitä saadaan vuota. Vuotaa täytyy kuitenkin vielä prosessoida, ja siihen voidaan käyttää esimerkiksi voimakkaita kemikaaleja.

”Tämä palikka puuttuu: mitkä ovat ne sallitut aineet ja käsittelyt, joita raakavuodalle voidaan luomussa tehdä? Raakavillan osalta on sama juttu.”

Jotta esimerkiksi paitaa voidaan markkinoida luomuvillapaitana, tarvitaan yksityinen sertifioija, valottaa MTK Luomun puheenjohtaja Jaana Elo.

Luomutekstiilien globaalistit hyväksytyistä standardeista vastaa alan kattojärjestö IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements).

Standardeihin liittyy Elon mukaan esimerkiksi se, millaisia värjäys- ja käsittelyaineita lankoihin saa käyttää. Luomulampaasta kerittyä villaa voidaan värjätä vaikkapa luomusertifioidulla mustikalla.

Yksityiselle sertifikaatille vaihtoehto olisi, että EU:ssa tai maa- ja metsätalousministeriössä olisi luomuvillan sertifioinnille säännöt. Sitä ei tällä hetkellä ole tiedossa.

Elo toivoo että luomuasetus laajenisi tulevaisuudessa myös tekstiileihin, jolloin ne siirtyisivät Suomessa automaattisesti viranomaisen valvonnan piiriin.

Luomulammastilojen villaa käyttävän Myssyfarmin tuotanto- ja ostopäällikkö Mari Rintala on selvittänyt yksityisen sertifioinnin mahdollisuuksia. Suomessa voidaan käyttää kansainvälistä GOTsia, joka kattaa koko villatuotannon ketjun.

Lähimpänä Suomea oleva GOTSin auditoija on ranskalainen EcoCert.

”Kaupallisen toimijan sertifikaatti edellyttää koko prosessin auditointia, mikä taas vaatii villaketjun kaikkien toimijoiden osallistumista. Kustannukset ovat niin suuret, ettei sertifikaatin hakeminen yksittäisenä toimijana ole mielekästä”, sanoo Myssyfarmin toimitusjohtaja Anna Rauhansuu. Hänen mukaansa yrityksen prosessit täyttävät heidän tiedossaan olevat GOTSin kriteerit.

”Sertifiointijärjestelmän puuttuminen tältä markkinalta ei tee tuotteistamme vähemmän luonnonmukaisia.”

Elon mukaan sen saa kertoa, että tuote on tehty luomulampaan villasta.

24.9. klo 11:05: täydennetty juttuun Myssyfarmin, Ruokaviraston ylitarkastajan ja MTK Luomun puheenjohtajan kommentteja.

Lue lisää

Video: Näin lampaan villasta kehrätään rukilla lankaa

"Susien röyhkeys maatilojen ympäristössä kasvanut" – MTK vaatii kannanhoidollisen metsästyksen sallimista

Sudet hyökkäsivät lampolaan Yläneellä, tappoivat seitsemän uuhta, neljä jouduttu lopettamaan – lampuri: "Tässä alkaa olla kyseessä elinkeinon tulevaisuus"

Laidunnus on monimutkaista ekosysteemin hallintaa – Syrjälän tila on tyytyväinen lohkolaidunnukseen