Maatalous

Lehmänlanta kelpasi 1,6 miljoonan euron lainan vakuudeksi – Timo Viinamäki toteutti unelmansa biokaasulaitoksesta

Timo Viinamäki toteutti 20 vuoden haaveensa ja ryhtyi tuottamaan biokaasua. Lainan vakuus ei ollut tavallisimmasta päästä
Johannes Tervo
Karjatilallinen Timo Viinamäki on jäänyt koukkuun biokaasuun.

Joskus lainan vakuudeksi ei tarvita asuntoja tai takaajia. Timo Viinamäki tarjosi lehmän lantaa 1,6 miljoonan euron pankkilainan vakuudeksi, ja se myös hyväksyttiin.

"Biokaasun tuotanto oli minun 20 vuoden unelmani, ja nyt se kävi toteen", hän hehkutti Kurikan maaseutuparlamentissa torstaina.

Energiaa tulee nyt jo yli tarpeen. Miehen mukaan niillä liikuttaisi 300:aa henkilöautoa ja lämmittäisi pariakymmentä omakotitaloa. Ja kaikki tulee vain karjatalouden sivutuotteena.

"Aion pistää lisää paukkuja biokaasun tuotantoon, jonka karja on mahdollistanut. Suoraan sanoen olen jäänyt biokaasuun koukkuun", Viinamäen Farmi Oy:tä pyörittävä mies sanoo.

Maaseutuparlamentissa mukana ollut kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä repesi nauramaan kuultuaan lainan vakuudesta.

"Tämähän on ihan skuuppikamaa. Se osoittaa konkreettisesti, että lanta ei ole ongelma vaan ratkaisu."

Timo Viinamäki vakavoituu ja sanoo, että hän ei koskaan aiemmin muista yhtä pahaa kannattavuuskriisiä maataloudessa kuin nyt. Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet 20–30 prosenttia, mutta yrittäjän tulopuoli laahaa samassa kuin ennen.

"Ei tuollaisessa hinnannousussa tuottaja pysy mukana. Kyllä se vie fiilikset tehdä töitä", mies sanoo ääni hieman murtuen.

Lue lisää

Hollantilainen kauppaketju maksaa oma-aloitteisesti lisähintaa rehukustannusten nousun piinaamille munantuottajille

Europarlamentaarikko Elsi Katainen vaatii rahahanoja kiinni Puolalta ja Unkarilta, jos oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta

Biokaasun tuotantoon kaivataan isompia laitoksia, jotta toiminta kannattaa

Kauppa on valmis keskusteluun – tuottajien kannattavuusongelmat ovat yhteisellä pöydällä perjantaina