Maatalous

Vain puolet Järvi-Suomen maatiloista pystyy enää maksamaan kaikki laskut ajallaan, MTK:n alueellinen kysely kertoo

Tilanteen helpottamiseksi MTK-Pohjois-Savo esittää, että elintarvikemarkkinalakia muutetaan niin, että päivittäistavarakaupan hinnoittelujakson enimmäisaika maataloustuotteilla olisi kaksi kuukautta.
Johannes Tervo
Monelta tilalta saattaa tulevana talvena lähteä viimeinen teuraskuorma, koska kustannukset syövät yrittäjän koko palkan. Kuvituskuva.

Järvi-Suomen alueella toteutettu kysely kertoo, että tuotantokustannusten hintojen nousu näkyy jo käytännössä tiloilla.

Kyselyn mukaan vain kymmenesosa arvioi yrityksensä taloudellisen tilanteen parantuvan tulevina vuosina.

Kolmannes arvioi taloudellisen tilanteen pysyvän aiemman kaltaisena ja 60 prosenttia heikentyvän.

Kysely toteutettiin MTK-yhdistysten luottamushenkilöinä toimiville maatalousyrittäjille Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella syyskuun lopulla.

Eniten tilan kannattavuuteen vaikuttavat vastaajien mukaan tuotantokustannukset ja tuottajahinnat.

Vastaajat, joiden arvion mukaan taloudellinen tilanne heikentyy, kokivat että heillä on vähemmän vaikutusmahdollisuuksia tilan taloudelliseen tulokseen kuin vastaajat, jotka arvioivat yrityksensä taloudellisen tilanteen paranevan tai pysyvän ennallaan.

Puolet vastaajista piti maatalouden yleistä tilannetta välttävänä ja neljännes heikkona.

Maataloustuotteiden tuottajahinnat eivät nouse samaa tahtia tuotantokustannusten kanssa. Tämä johtuu vastaajien mukaan päivittäistavarakaupan jäykistä ja joustamattomista sopimuskäytännöistä.

Pahimmillaan tuottajahinnat eivät erittäin rajun ja nopean kustannusnousun takia kata tällä hetkellä edes muuttuvia kustannuksia, tiedottaa MTK-Pohjois-Savo.

Tuottajaliitto esittää, että elintarvikemarkkinalakia muutetaan neuvotteluvoiman tasaamiseksi niin, että päivittäistavarakaupan hinnoittelujakson enimmäisaika maataloustuotteilla on kaksi kuukautta. 

Kilpailuttaminen saisi tapahtua aikaisintaan kaksi kuukautta ennen hinnoittelujakson alkamista. 

Lue myös:

Monen viljelijän palkka sulaa olemattomiin, kun polttoaineen, energian ja lannoitteiden hinnat nousevat humisten

Lue lisää

Valion Annikka Hurme lopettaisi näennäisviljelyn ja siirtyisi kohti pitkäjänteistä ruokapolitiikkaa

Näin hurjasti maanviljelijän maksamat hinnat ovat nousseet – "Saadaanko edes lannoitteet maksettua?", MTK:n maatalousjohtaja ihmettelee

MTK:n Marttila: Maatalouden kannattavuuskriisi korjataan markkinoilla – "Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että valtio pelastaa ja kaikki jatkuu ennallaan"

Maatalouden kriisikokous venähti pitkälle iltaan, kauppa ja teollisuus valmiita joustamaan tuottajasopimuksista – Leppä: "Tiloille tarvitaan lisää euroja"