Maatalous

KoneAgriaan povataan kävijäennätystä, MT seuraa messuhuumaa paikan päällä – korona ja maatalouden kannattavuuskriisi näkyvät lähinnä puheenaiheina

Maatalousväki pääsee pitkän tauon jälkeen kohtaamaan toisiaan, kun KoneAgria 2021 järjestetään tänä viikonloppuna. Messujen avajaispäivä oli vilkas.
Sanne Katainen
Uusien koneiden lisäksi Pasi Yrjänä (vas.), Marko Karjainen, Kari Yrjänä ja Hannu Mattila aikovat katsastaa messujen asiantuntijatarjonnan. "Messuilla on paljon osaamista tarjolla", Mattila kertoo.

Messutunnelmaa seuratessa on vaikea uskoa, että takana on noin puolitoista vuotta koronapandemiaa. Korona ei messuhalleissa juurikaan näy. Osa kävijöistä käyttää maskia, mutta pakollista se ei ole.

Suomen Messut Osuuskunnan konseptikehittäjä Leo Potkonen sanoo, että varsinkin vaikeina aikoina tällaisten messujen järjestäminen on tärkeää.

"Kun on vaikeaa, yhdessä oleminen herättää toivoa."

Torstaina iltapäivällä oli jo tiedossa, että torstain kävijämäärä ylittää 4 000. Potkonen ennustaa, että koko messu tulee ylittämään kävijäennätyksen.

Myös Lantmännen Agron messuosastolla edustanut markkinointi- ja viestintäpäällikkö Marjo Keskikastari uumoilee, että yleisöennätys rikkoutuu.

"Kävijöitä on vähintään normaalisti, ellei jopa enemmän", hän arvioi 20 vuoden messukokemuksellaan.

Keskikastari kuvailee tunnelmaa iloiseksi ja hyväntuuliseksi, vaikka taustalla vaikuttaakin maatalouden kannattavuuskriisi.

"Heti aamusta lähtien väkeä on käynyt runsaasti. Tänne tullaan tapaamaan tuttuja pitkästä aikaa, hakemaan positiivisia kokemuksia, yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia", Keskikastari sanoo.

Jokioislainen viljatilallinen ja urakointia harjoittava Hannu Mattila kertoo, että koronan aikana ei ole juurikaan uskaltanut käydä missään. Nyt Mattila lähti messuille yhdessä naapureidensa Kari ja Pasi Yrjänän sekä lempääläisen Marko Karjaisen kanssa.

Porukalle messut ovat irtiotto arjesta.

"Messuilla on yleensä tavattu käydä, on mukavaa lähteä pitkästä aikaa katsomaan uusia koneita ja tapaamaan tuttuja", Mattila tuumii.

Maatalouden kannattavuuskriisi ei Mattilan mielestä näy messuilla, mutta omaa mieltä se kaihertaa.

"Ei tässä varmaan muu auta kuin ajatella positiivisesti", Mattila toteaa.

Samoilla linjoilla on myös sikatilallinen Pasi Yrjänä.

"Tässä nyt vartoillaan, että ministeri Lepän kriisikokouksen lopputulema ja juhlapuheet alkaisivat näkymään tiloilla", Pasi Yrjänä tuumii.

Sanne Katainen
Joni Seppälä (vas.) ja Antti Huhtala toivovat, että maatalouden kannattavuuskriisi ei tulisi näkymään kuluttajan suunnassa vaikka myöntävätkin, että silloin arvostus maataloutta kohtaan voisi nousta ja sitä kautta vaikuttaa myös tuottajahintoihin."Glyfosaatin osalta jo myytiin ei-oota ja lannoitteiden hinnat ovat pilvissä. Ne voivat johtaa pienentyneisiin satoihin ja sitä kautta kotieläinten määrän vähenemiseen. Silloin vaikutus voi jo näkyä kauppojen hyllyillä", Huhtala perustelee.

Keski-Pohjanmaalta matkaan lähteneet lypsykarjatilallinen Antti Huhtala ja koneurakoitsija Joni Seppälä tulivat messuille nauttimaan tunnelmasta.

"Onhan tämä mukavaa, kun kolmeen vuoteen ei ole ollut tämän alan näyttelyitä", Huhtala sanoo.

Messutarjouksiin Huhtala ei aio tarttua, sillä kukkaron nyörit ovat kireällä.

"Joutuu tarkkaan laskemaan miten ensi vuodesta selvitään", Huhtala kertoo kannattavuuskriisistä karjatilallisen näkökulmasta.

Urakointipuolella kannattavuuskriisi vaikuttaa epäsuorasti.

"Asiakkaiden maksuvalmius puuttuu, urakoitsijan käyttöä harkitaan tarkemmin ja itse tehdään mahdollisimman paljon", Seppälä luettelee.

Huhtalan ja Seppälän mielestä kriisituet eivät kannattavuustilannetta helpota, vaan tuottajahintojen nosto.

Lue lisää:

Paristoista lannoitteita valmistava Tracegrow palkittiin parhaasta maatalouden innovaatiosta KoneAgria-messuilla

Sanne Katainen
Marjo Keskikastari kertoo, että Lantmännen Agron osasto on messujen suurin ja visuaalisuuteen on panostettu."On sellainen fiilis, että panostus kannatti", Keskikastari kuvailee tunnelmiaan.

Lue lisää

KoneAgriassa viidennes enemmän kävijöitä edelliskertaan verrattuna – vierailijoita lähes 15 000

Video: Kuinka maatalouden ilmastovaatimuksista voidaan päättää nyt, kun päästöjen tutkimus on vasta kesken? Keskustelu kävi kuumana KoneAgriassa

KoneAgrian avajaispäivän 3 000 euron palkinto nivalalaiselle lypsykarjatilalle

KoneAgriasta syytä iloon