Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke lakkautettu Salossa

Taudinpurkaus jätti Salossa jälkeensä tuhansia kuolleita fasaaneja, jotka kerättiin pois maastosta ja toimitettiin hävitettäväksi.
Pentti Vänskä
Saloon perustettu tartuntavyöhyke on purettu. Kuvan fasaani ei liity tapaukseen.

Lintuinfluenssan taudinpurkaus Salossa on rauhoittunut ja Ruokavirasto on päättänyt purkaa alueelle perustamansa tartuntavyöhykkeen.

Luontoon riistalinnuiksi lasketuista fasaaneista löytyi linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa syyskuun lopulla.

Alueen suuren fasaanimäärän vuoksi Ruokavirasto perusti taudinpurkauksen ympärille 10 kilometrin päähän ulottuvan tartuntavyöhykkeen, jolla rajoitettiin siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja ja lintujen metsästystä sekä asetettiin vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.

Taudinpurkaus jätti Salossa jälkeensä tuhansia kuolleita fasaaneja, jotka kerättiin pois maastosta ja toimitettiin hävitettäväksi.

Vastaavanlainen taudinpurkaus ilmeni niin ikään luontoon päästetyissä fasaaneissa Janakkalassa, Kanta-Hämeessä syyskuun lopulla. Kyseiselle alueelle perustettua tartuntavyöhykettä on jouduttu sittemmin laajentamaan pariin otteeseen uusien lintuinfluenssatapausten vuoksi.

Ruokavirasto kehottaa yhä ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa.

Lue lisää

Broileritilalle päässyt lintuinfluenssa olisi katastrofi – Kulta-Curren periaatteella tautisuojaus huippuunsa

Jälleen 7 500 kanaa pitää lopettaa – Norjassa pelätään lintuinfluenssaepidemiaa

Yle uutiset: Salon lintuinfluenssatartunnat ovat rauhoittuneet – metsästyskielto alueella pysyy edelleen voimassa

Kuolleita fasaaneja Janakkalan alueella kymmeniä tuhansia – näin siipikarjatilan arki voi muuttua, jos se sijaitsee lintuinfluenssan rajoitusvyöhykkeellä