Maatalous

Tuottajahinnat lähtivät hitaaseen nousuun loppuvuodesta, maitotilojen määrä painui marraskuussa alle viiden tuhannen

Rapsi teki viime viikolla uuden hintaennätyksen Pariisin hyödykepörssissä.
Sanne Katainen
Verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan vuoden 2021 tammi–marraskuussa maidontuotanto väheni neljä prosenttia.

Luonnonvarakeskus Luke julkaisi viime viikolla kotieläintuotteiden keskimääräiset tuottajahinnat marraskuulta. Hinnat ovat nousussa, mutta kustannusten nousuun verrattuna se on vähäistä.

Maidon keskimääräinen tuottajahinta on marraskuussa ennakkotietojen mukaan noussut 42,42 senttiin litralta.

Hinta on viisi prosenttia vuodentakaista korkeampi. Lokakuusta hinta on noussut noin 1,5 senttiä.

Valio ja Arla ovat aiemmin kertoneet tehneensä syksyn aikana noin kahden sentin korotuksia. Kaikki meijerit eivät ole hintoja nostaneet.

Kahden sentin korotuskaan ei hurjaa kustannusnousua paikkaa. Tavallisena vuotena se olisi ollut merkittävä nousu, mutta lannoitteiden hintojen tuplaannuttua ja energian ja rehujen kallistuttua tuottajahinta laahaa pahasti perässä.

Maitotilojen määrä putosi odotetusti marraskuussa alle viiden tuhannen. Luken tilaston mukaan maitotiloja oli 4 997. Vuosi aiemmin tiloja oli 5 421 kappaletta.

Maitotilojen määrä on jo usean vuosikymmenen ajan puolittunut kymmenessä vuodessa. Vuoden 1990 alussa maitotiloja oli 46 568. Vuoden 2000 alussa 22 922 kappaletta. Vuoden 2010 alkaessa 11 185 ja vuoden 2020 tammikuussa 5 750.

Verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan vuoden 2021 tammi–marraskuussa maidontuotanto väheni neljä prosenttia.

Samaan aikaan nestemäisten maitotuotteiden valmistus väheni prosentin. Voin valmistus väheni seitsemän prosenttia ja juuston valmistus väheni kolme prosenttia.

Lihasian hinta oli marraskuussa prosentin vuodentakaista korkeampi, kertoo Luke.

Hinta oli marraskuussa 1,61 euroa kilolta, kun se vuosi aiemmin oli 1,59 euroa. Hinta ei ole pysynyt lainkaan kustannusnousun kyydissä. Lihatalot ovat puhuneet merkittävistäkin korotuksista alkavana vuonna.

EU:n sianlihan hintaseuranta yltää joulukuun puoliväliin. Hinnat ovat Euroopassa hitaasti nousseet marraskuusta alkaen. Sitä ennen hinnat laskivat jyrkästi kesästä alkaen, kun vienti Kiinaan hiipui.

EU-maiden keskihinta e-luokan sianlihalle ennen joulua oli 1,32 euroa kilolta.

Sonninlihan hinta oli marraskuussa Luken mukaan kolme prosenttia edellistä vuotta korkeampi. Myös muut naudanlihat ovat nousseet. Kustannusten nousua nämä korotukset eivät paikkaa.

Broilerin tuottajahinta oli marraskuussa 1,35 euroa kilolta. Vuosi aiemmin se oli 1,29 euroa.

Kananmunissa virikehäkkimunien hinta on noussut marraskuussa prosentin edellisestä vuodesta.

Lattiamunien hinta on Luken mukaan noussut kaksi prosenttia.

Kantar TNS Agri ennustaa, että alkuvuodesta kanamäärä on hiukan viime vuoden alkua suurempi. Kevään mittaan mennään viime vuoden määriin ja sen jälkeen kanamäärän ennustetaan laskevan alle viimevuotisen.

Viljamarkkinoilla jatkuu niukkuus ja siten korkeat hinnat. Viljapörsseissä oli heiluntaa joulun kynnyksellä ja sen jälkeen, mutta suurempaa muutosta kokonaisuuteen ei tullut.

Pariisin hyödykepörssissä rapsin hinta teki uuden ennätyksen. Helmikuun noteeraus kohosi viime viikon alussa lähes 780 euroon tonnilta. Loppuviikosta noteeraus oli alle 770 euroa.

Euroopassa on öljykasveista pulaa. Rapsia kuluu muun muassa biodieseliin.

Raakaöljyn (Brent) hinta on joulukuun lopulla kohonnut lähelle 80 dollaria tynnyriltä. Kuukausi alkoi alle 70 dollarin hinnalla.

Lue lisää

Neljännes kotieläintiloista on vakavissa ongelmissa kustannuskriisin takia – 2 000 maatilan maksuvalmius on loppumassa ja tuotannon jatko vaakalaudalla

Maataloutta ajetaan viimeiselle rannalle

Maatalouden hätään löydettävä ratkaisut

Alkutuotannon kustannusahdingon helpottaminen etenee "tuskastuttavan hitaasti" – ministeri Leppä kutsuu seuraavaksi koolle rahoitusalan edustajat