Maatalous

MTK:n nautaverkosto: "EU-komissio käyttäytyy siirtomaaisännän elkein" – eläinpalkkiouudistuksesta luovuttava

MTK:n nautaverkosto vaatii, että Suomi ei noudata EU-komission vaatimuksia ottaa käyttöön eläinpalkkiojärjestelmän muutokset vuonna 2022.
Pasi Leino
MTK:n mukaan eläinpalkkiouudistus johtaisi toteutuessaan siihen, että viljelijät asetettaisiin eriarvoiseen asemaan ja tukea maksettaisiin sen mukaan, milloin eläin on syntynyt.

MTK:n mukaan eläinpalkkiouudistus johtaisi toteutuessaan siihen, että viljelijät asetettaisiin eriarvoiseen asemaan ja tukea maksettaisiin sen mukaan, milloin eläin on syntynyt.

"Ehdotus on pöyristyttävä ja vastoin viljelijän oikeustajua."

Nautaverkoston puheenjohtaja Jaakko Isomäki vaatii, että Suomen on lopetettava EU:n nöyristely.

"EU-komissio käyttäytyy siirtomaaisännän elkein ja yrittää pakottaa suomalaiset taipumaan. On täysin kohtuutonta suomalaista talonpoikaa kohtaan vaatia muuttamaan hyvin toimiva järjestelmä kesken ohjelmakauden."

Isomäen mukaan Suomessa on käytössä toimiva tukijärjestelmä, joka pohjautuu toimiviin tietojärjestelmiin ja eläinrekisteriin, jonka pohjalta eläimille on tähän saakka tukea maksettu.

"Uusi ohjelmakausi alkaa 2023, joten suuret muutokset eläinpalkkioiden hakuun tässä vaiheessa ovat järjettömiä. Asian hoitamisesta on annettu ministeri Jari Lepänkin (kesk.) taholta toiveita, joten tuottajien kannalta asia on saatava hoidettua kansallisin keinoin", Isomäki vaatii.

MTK:n nautaverkosto vaatii ministeri Leppää ja hallitusta tekemään välittömästi päätöksen, jonka mukaan Suomi jatkaa vanhoilla ehdoilla.

Lue myös: Komission vastauksia eläinpalkkioihin odotetaan yhä – vastaus Elsi Kataisen kirjalliseen kysymykseen näyttää viivästyvän

Lue lisää

Petri Sarvamaa puolustaa EU:n komissiota eläinpalkkiouudistuksessa: "Hallituksen tehottomuus suomalaisten tuottajien etujen valvomiseksi hirvittää"

Eläinpalkkioihin saatava ratkaisu heti

EU:n ei kannata enää heikentää itseään

Miten turvataan kuivike- ja kasvuturpeen saanti nykytilanteessa? – "Ympäristöturpeiden hintoja pitäisi nostaa 60 prosenttia"