Maatalous

MOT: Suurella broileriteurastamolla on ollut puutteita eläinsuojelussa

MOT:n mukaan eettistä tuotantoa korostavalla broileriteurastamolla on muun muassa päässyt tainnutuksen läpi tajuissaan olevia lintuja.
MOT:n mukaan tarkastuseläinlääkärit ovat tehneet Naapurin Maalaiskanan broileriteurastamosta vuosina 2015– 2018 viisi eläinsuojelupäätöstä. Kuvan broilerit eivät liity tapaukseen.

Liedossa toimivan Naapurin Maalaiskanan broileriteurastamo on saanut viime vuosien aikana useita eläinsuojelupäätöksiä, uutisoi Ylen MOT.

MOT:n mukaan tarkastuseläinlääkärit ovat tehneet teurastamosta vuosina 2015– 2018 viisi eläinsuojelupäätöstä.

Tiedot perustuvat Eviran tarkastuseläinlääkäreiden tekemiin eläinsuojelupäätöksiin ja entisten sekä nykyisten työntekijöiden haastatteluihin.

Tuoreimmassa, keväällä 2018 annetussa eläinsuojelupäätöksessä tarkastuseläinlääkärit listaavat viisi puutetta broilereiden hyvinvoinnissa.

MOT:n uutisessa kerrotaan, että puutteet liittyivät muun muassa eläinten tainnutukseen, lintujen putoamiseen lattialle ja elävien lintujen päätymiseen raatolaatikkoon. Lisäksi yksi työntekijä oli lyönyt lintua.

Yritys vastasi MOT:lle, että eläinsuojelupäätöksen taustalla oli “osaamisissa havaittu epäpätevyys”.

Puutteet on yrityksen mukaan korjattu työnjohdon pätevyyden varmistamisella ja henkilöstön systemaattisella koulutuksella.

Naapurin Maalaiskana -tuotemerkki on kasvattanut muutamassa vuodessa osuuttaan Suomen siipikarjamarkkinoista.

Sen osuus on nyt noin kymmenen prosenttia.

Yritys on markkinoinut itseään eettisenä broilerituottajana. Se kertoo kiinnittävänsä paljon huomiota broilereiden hyvinvointiin ja terveyteen koko niiden elinkaaren ajan, esimerkiksi siihen mitä broilerit syövät ja miten ne ruokitaan.

MOT:n mukaan eläinten tainnutuksissa on teurastamossa ollut ongelmia myös aiemmin. Mikäli tainnutus epäonnistuu, se aiheuttaa eläimelle turhaa kärsimystä.

"Olemme ottaneet opiksi mahdollisista aikaisemmista virheistä. Yhtiön johto ja henkilöstö ovat sitoutuneet kaikin tavoin tuotantoeläinten hyvään kohteluun teurastusprosessissa. Mikäli epäilyjä väärinkäytöksistä ilmenee, otamme ne aina vakavasti ja puutumme toimintaan viipymättä", yhtiö kertoo MOT:lle.

Työntekijät kertovat MOT:lle myös puutteista työtehtäviin perehdyttämisessä. Yhdessä eläinsuojelupäätöksessä todetaan, että teurastamossa oli työskennellyt henkilöitä, joilla ei ollut tarvittavia kelpoisuustodistuksia.

Yritystä vastaan on vireillä neljä oikeustapausta, jotka liittyvät työntekijöiden kokemuksiin syrjinnästä ja kiusaamisesta.

Yritys ei halunnut kommentoida MOT:lle keskeneräisiä oikeustapauksia.

Alkuperäinen MOT:n juttu: Tajuissaan teuraalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oikeutta eläimille: Saksan viimeinen turkistarha lopetti – minkit myytiin Suomeen

Animalia: Neljä puoluetta kieltäisi turkistarhauksen

Eläinsuojelujärjestöt tyytyväisiä hallituksen eroon: Eläinsuojelulain uudistus jäi kesken