Maatalous

Rajuilma tuhosi hellekesän kestäneet rapsit Paimiossa

Pelto oli torstaina aamulla mustanaan rapsin siemeniä, kun raju ukkosrintama pyyhkäisi Paimion yli keskiviikkona illalla.
Elina Lindberg

Paimiolainen Mikko Lindberg elätteli vielä keskiviikkona toiveita kelpo rapsisadosta. Hellekesä oli pilannut viljasadon, mutta rapsi näytti hyvältä. Kohtalon ivalta tuntuu, kun keskiviikon ja torstain välisen yön rajuilma ja rakeet avasivat rapsin palot ja ehkä 80 prosenttia sadosta varisi peltoon.

Lindbergin mukaan vettä satoi niin paljon, että ojat olivat täynnä, samoin sademittarit. Rakeita oli maa valkoisena.

Isäntä pui jäljelle jääneet rapsit torstaina, sillä lauantaiksi luvataan taas sadetta. Märkää satoa kertyy ehkä kuutio hehtaarilta puimurin tankkiin, kuivaa satoa voi kertyä 400 kiloa hehtaarilta. "Odotin tästä lähemmäs kolmea tonnia."

Rapsi oli tavallaan viimeinen toivo, sillä kauran sato oli jäänyt 400–500 kiloon hehtaarilta, ja kesällä vielä hyvältä näyttänyt härkäpapu antoi noin 400 kiloa.

Rapsi piti puida loppuviikolla, sillä vielä alkuviikolla kasvustossa oli hieman vihreää.

Kaiken kukkuraksi rakeet varistivat parhaan osan rapsisadosta ja pelko on, että loppusadossa on liikaa lehtivihreää ja se päätyy lopulta poltettavaksi.

Lindbergillä on puimatta vielä kevätvehnää, mutta kasvusto on sekainen ja vihreää on paljon. "Todennäköisesti vehnä kelpaa vain rehuksi ja satokin jäänee reilusti alle kahden tonnin."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raju ukkonen iskemässä eteläiseen Suomeen

Ruuhkautuneilta hätäkeskuksilta tiedusteltiin esimerkiksi sähkökatkotilannetta – "Osalle epäselvää, milloin soittaa"

Kiira-rajuilman aiheuttamien vahinkojen korjaustöiden suma rauhoittunut