Maatalous

Tuottajilta kärkäs lausunto tukikatosta – "Syrjii tiloja, jotka ovat tehneet investointeja"

Tukikatto on saanut paljon vastustusta. Se vaihtelisi komission mukaan 60 000 ja 100 000 euron välillä.
Pekka Fali
Tukikatto on herättänyt vastustusta.

Eurooppalaiset tuottajajärjestöt ovat tuominneet yhteisessä lausumassaan Euroopan komission esittämän suorien tukien katon eli niin kutsutun "capping":in.

Komissio esittää EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) esityksessä suorille tuille tilakohtaista tukikattoa, joka olisi korkeimmillaan 100 000 euroa.

Järjestöjen mielestä sen pitäisi olla vapaaehtoinen.

"Tukien rajaaminen rankaisee viljelijöitä, jotka ovat kehittäneet tilaansa EU:n nykyisten poliittisten tavoitteiden mukaisesti", he painottavat.

Suorien tukien katto voi vaikuttaa kielteisesti investointeihin ja työn tuottavuuteen.

"Tukikatto syrjii kehittyneitä tiloja, jotka ovat tehneet merkittäviä investointeja esimerkiksi koneellistamiseen. Komission tarkoituksena on ollut antaa jäsenmaille nykyistä enemmän päätäntävaltaa ja tukikatto haraa vastaan näiden tavoitteiden kanssa", 14 tuottajajärjestöä kirjelmöi.

Suomesta MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n Mats Nylund ovat allekirjoittaneet lausunnon. Suomen lisäksi tukikattoa vastustavassa rintamassa ovat mukana EU-jäsenmaista Italia, Tanska, Tshekki, Slovakia, Viro, Bulgaria, Romania ja Latvia.

OECD on vastustanut myös tukikattoa. Järjestön mukaan tukien rajaus on kömpelö keino suunnata tukia tiloille, jotka oikeasti niitä tarvitsevat.

Lue myös:

EU:n tukileikkuri iskisi pahimmin Etelä-Suomeen

"Miksi 3 000 hehtaarin tilalle Romaniassa pitäisi maksaa miljoona euroa tukia?" – italialainen cap-neuvottelija puolustaa EU:n mahdollista tukileikkuria

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission pöytälaatikkoon "piilottama" raportti: maatalouden päästöt kasvussa, maatalouspolitiikka ei ota ilmastovaikutuksia tarpeeksi huomioon

Maatalouspolitiikan panokset kakkospilariin

Maataloustukien kansallistaminen on saanut EU:n mepit "kirkumaan kauhusta" – Tietyt teemat jakavat meppien mielipiteitä parlamenttiryhmien kesken