Maatalous

Suuria eroja eläinten hyvinvoinnissa: Blogi listaa kolme syytä valita suomalainen lampaanliha uusiseelantilaisen sijaan

Suomessa karitsakuolleisuus on vain murto-osan Uuden-Seelannin tasoista.
Johannes Tervo
Suomalaisia karitsoja autetaan emäsuhteen muodostumisessa.

Eläinten hyvinvointipalveluja tarjoavan Armenta Benessin blogissa kerrotaan kolme syytä, miksi eläinten hyvinvoinnista kiinnostunut valitsee suomalaisen lampaan uusiseelantilaisen sijaan.

Uusi-Seelanti tuottaa suuren osaan Suomeen tuodusta karitsanlihasta. Vaikka se tuodaan toiselta puolelta maailmaa, se on yleensä edullisempaa kuin kotimainen.

Ensimmäinen syy suomalaisen suosimiseen on hännän typistäminen, blogissa kerrotaan. Uudessa-Seelannissa loiset ja hyönteiset ovat iso ongelma eivätkä pakkaset hillitse niiden määrää. Kärpäset munivat mielellään etenkin lampaiden takalistoon, mihin karva tuppaa huopaantua ja uloste tarttuu karvapaakkuihin kiinni.

Uudessa-Seelannissa karitsojen hännät typistetään 4-7 sentin mittaisiksi joko kuumaraudalla leikaten, tai kuminauhalla kiristäen. Hännän ympärille kiristetty kuminauha saattaa hännän ajan kanssa kuolioon ja häntä putoaa pois. Toimenpiteeseen ei käytetä kivunlievitystä. Suomessa kasvatettavat lampaat ovat pääsääntöisesti perimältään töpöhäntäisiä.

Toinen syy on pässilampaiden kastroiminen, jota tehdään Uudessa-Seelannissa rutiininomaisesti. Kastraatiokin tapahtuu pääsääntöisesti kuminauhojen avulla. Suomessa lampaita ei kastroida rutiininomaisesti, joskin se on laillista.

Kolmas syy on Uuden-Seelannin korkea karitsakuolleisuus.

Laitumelle laskun jälkeen eläimet jäävät Uudessa-Seelannissa hyvin pitkälti oman onnensa nojaan. Silloin emä ja karitsa eivät saa rauhassa muodostaa sidettä ja riski orpolampaille on korkeampi. Uudessa-Seelannissa karitsakuolleisuus liikkuu 20 prosentin hujakoilla, pahimmillaan tilatason karitsakuolleisuus on jopa puolet elävänä syntyneistä.

Suomessa hälytysrajana pidetään seitsemän prosentin karitsakuolleisuutta.

Lisäksi Suomessa laiduntavat lampaat ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Monet perinnebiotooppien lajit ovat uhanalaisia, sillä laidunnus on viime vuosikymmenien ajan laskenut Suomessa dramaattisesti.

Blogi: Armenta Benessi: Suosi suomalaista pääsiäispöydässä

Lue lisää:

Viuhuva hännäntöpö kertoo, että mamman maitobaari on auki – hellyttävä video lammastilan keväästä

Tekeekö mieli laittaa pääsiäispöytään lammasta? Näillä ohjeilla onnistut

Lammasketjun kehittäminen tilalta kuluttajille vielä kesken — moni tiloista myy lihaa suoraan kuluttajille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harvinaisten kainuunharmasten alkioita ryhdytään pakastamaan rodun säilyttämiseksi

Määkivien maisemanhoitajien suosio on kasvussa: "Haitalliset vieraslajit pysyvät kurissa, kun lampaat pistelevät ne poskeensa"

Ylitorniolaisella lammastilalla sattui jo toinen hyökkäys tänä kesänä – "Irtokoirat uhkaavat lammaselinkeinoamme"