"Kato peruttu" – sade virkisti nurmet ja viljat Karstulassa
Viime viikonlopun sateet saattavat pelastaa karstulalaisen maitotilan toisen säilörehusadon. Myös viljojen tilanne näyttää nyt hyvältä.Viikonloppuna Tero ja Outi Lahden pelloille Karstulassa satoi yhteensä 20 millimetriä vettä.
"Tuli todella tarpeeseen. Meidän tilan osalta voi sanoa, että kato on peruttu", Tero Lahti kertoo.
Tilan nurmia niitettiin viime viikolla. Sateiden ansiosta ne ovat lähteneet kasvuun hyvin. Kytömaita Lahti kaatoi sunnuntaina, ja siellä nurmikasvusto on jopa erinomainen.
"Ensimmäinen säilörehusato jäi todella huonoksi, joten nurmiin jäi kasvupotentiaalia. Nyt näköpiirissä ei ole, että meidän tilalle tulisi rehupula."
Myös viljat saivat vettä niskaansa juuri sopivassa vaiheessa, sillä tähkät ovat paraikaa täyttymässä.
Tähkistä näyttää muodostuvan isoja ja painavia, mikä korvaa sitä, että viljat eivät käytännössä pensoneet lainkaan ja kasvusto jäi harvaksi.
Kysymysmerkki tietysti on, meneekö täyttymisvaihe helteiden takia liian nopeasti ohi, Lahti sanoo. Totuus selviää, kun puimuri pääsee pellolle noin neljän viikon kulutta.
"Tässä vaiheessa en ripottele tuhkaa päälleni. Mahdollisuuksia on olemassa", Lahti viittaa tulevaan satoon.
Tilan viljapelloilla kasvaa seosviljaa, jossa on ohraa, kauraa ja vehnää. Noin 15 hehtaarilla joukossa on myös hernettä.
Lahtien yhden robotin navetassa on 67 lehmää. Nuorkarjan kanssa eläimiä on yhteensä 144.
Helteiden takia navetassa lämpötila on noussut lähes 30 asteeseen, Lahti kertoo.
Viime vuonna pihaton ikkunoiden tilalla laitettiin paljeikkunat, mikä osaltaan pitää kuumuutta loitolla. Lisäksi viilennystä tuovat jättipuhaltimet ja niihin yhdistetyt vesisuihkut.
"Umpilehmille tarjotaan tilalla mahdollisuus laidunnukseen, mutta ulos ei kukaan halua näillä keleillä mennä."
Toistaiseksi maidon solupitoisuudet eivät ole kohonneet, mutta riski kasvaa helteiden jatkuessa. Tuotosnotkahdusta ei ole toistaiseksi koettu, ja lehmät ovat jaksaneet kohtuullisesti käydä lypsyllä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

