Karhiselle tulvii kommentteja ruuantuotannon kannattavuudesta – erityisesti oikeudenmukainen tulonjako esillä
Nuoret tuottajat pohtivat mahdollisuuksia kehittää tilojen toimintaa ja myös mahdollisuuksia ruuan vientiin.
Reijo Karhinen toivoo edelleen lisää verkkokeskustelua ruuantuotannon tulevaisuudesta. "Eri vastaajaryhmille on selkeän ja vahvan ylpeyden ilmaisu suomalaista ruokaa ja sen tuotantoa kohtaan", hän analysoi. Kuva: Jarkko SirkiäRuuantuotannon kannattavuuteen ratkaisuja etsivälle selvityshenkilö Reijo Karhiselle tulvii kommentteja. Verkkopalvelun kautta oli torstaina puolenpäivän jälkeen lähetetty jo 2 014 viestiä. Kysely avattiin 13. heinäkuuta.
"Olen tähän vauhtiin erittäin tyytyväinen", Karhinen arvioi torstaina vastaajamäärää.
"Ruoka yhdistää suomalaisia, se näkyy vastauksissa. Toivottavasti se myös tuo vielä runsaasti uusia osallistujia."
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nimesi Karhisen kesäkuussa laatimaan listan toimista, joilla maatalouden kannattavuutta voidaan parantaa. Avoin ideariihi toimii työn apuna.
Selvitys julkaistaan tammikuussa 2019. Saapuneiden kommenttien alustavassa analyysissa nousee Karhisen mukaan esiin paljon tuttua, kuten ruokaketjun oikeudenmukainen tulonjako.
"Tuottajahintojen alhainen taso puhututtaa. Se on ylivoimaisesti eniten mainittu haaste ja maatalousyrittäjien keskuudessa äärimmäisen kommentoitu aihealue."
Vastaajilta kysytään palvelussa taustatietoja. Niiden perusteella 60 prosenttia vastaajista edustaa maataloutta, 25 prosenttia kuluttajia ja 15 prosenttia viranomaisia, tutkijoita ja muita asiantuntijoita.
Yhteistä kaikille vastaajaryhmille on selkeän ja vahvan ylpeyden ilmaisu suomalaista ruokaa ja sen tuotantoa kohtaan. Myös arvostus ilmaistaan, joskin tuottajat toivoisivat sen välittyvän selkeämmin sanoina ja tekoina.
"Odotetusti kuluttajien mielestä tulevaisuudessa hankittavan ruuan tulee olla puhdasta ja kotimaista, eettisesti ja tehokkaasti tuotettua, mielellään läheltä", Karhinen sanoo.
Esiin nousevia näkökulmia ovat muun muassa uudenlaiset yhteistyömuodot ja innovaatiot sekä erilaiset menettelyt kuluttajan ja tuottajan lähentämiseen. Kannattavuutta halutaan myös rakentaa digitalisaation ja uuden teknologian varaan.
Erityisesti nuoremmat tuottajat hakevat ratkaisuja kannattavuuteen myös omasta toiminnasta, ja pohtivat esimerkiksi viennin mahdollisuuksia.
Kommentteja ruuantuotannon kannattavuuden ratkaisemiseksi voi lähettää osoitteessa ruuantuotantokannattavaksi.fi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
