Jauhelihapula toi kannattavuusongelmat näkyväksi – ”Nyt ratkaistaan suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuus”
Etelä-Suomen MTK-liittojen lihavaliokunnan mukaan ratkaisun avaimet ovat kuluttajalla, joka päättää suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta ja huomisen huoltovarmuudesta.
Jauhelihapulaan vaikuttaa muun muassa nautakarjatilojen ennakoitua nopeampi vähentyminen. Kuva: Jaana KankaanpääEtelä-Suomen MTK-liittojen lihavaliokunta kokee huolta suomalaisen liha-alan tilanteesta, jolta puuttuvat tulevaisuuden näkymät, kun tilat painivat kannattavuusongelmien kanssa.
Lihavaliokunta korostaa sitä, että koko ketjun on tunnettava vastuunsa.
”Mikäli suomalaisten perheviljelmien tuottamaa suomalaista lihaa halutaan ostaa jatkossa, tulee ratkaisuja tehdä nyt niin kuluttajien kuin päättäjienkin toimesta”, lihavaliokunta muistuttaa.
Suomi ei ole ollut naudanlihan osalta omavarainen enää vuosiin, nyt tilanne näyttää entistä huolestuttavammalta. Kehittämisen sijaan tilat ovat lopettaneet tuotantoaan. Investointien hiipuessa nuorten yrittäjien saaminen alalle on jatkuvasti yhä isompi haaste, sillä kannattamattomalle alalle on vaikea kannustaa uusia tekijöitä.
Lihavaliokunnan mukaan yleinen ilmapiiri ruoantuotantoa, erityisesti kotieläintuotteita, kohtaan kohtelee suomalaista tuotantoa epäoikeudenmukaisesti. Ilmastovaikutus suomalaisella naudalla on hyvin pieni, täällä ei metsää raivata laitumeksi. Vastuullisuus tuotannossa tulisi huomioida myös rahoituspäätöksiä tehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






