Luomunaudanlihan tuotantoon uusi opas
Iso osa luomuvasikoista päätyy tällä hetkellä loppukasvatukseen tavanomaiseen tuotantoon. Luomukasvatuspaikkoja tarvitaan lisää, jotta liha säilyisi luomuna lautaselle saakka.Luomunaudanlihan tuotantoon siirtyville on tarjolla uusi opas. Viime viikolla julkaistun oppaan voi ladata Pro Agrian internet-sivuilta.
Luomunaudanlihan tuotanto on lisääntynyt viime vuosina nopeasti. Varsinkin emolehmätilat ovat pitäneet sitä hyvänä vaihtoehtona.
”Emolehmätiloilla luomutuotantoon siirtyminen on mahdollista tehdä suhteellisen vähäisillä muutoksilla eläinten ruokintaan ja hoitoon, jos rakennusten tuotantoehdot täyttyvät”, luomutuotannon erityisasiantuntija Pirkko Tuominen Pro Agria Pohjois-Savosta kertoo.
Luomupihvivasikoille ei kuitenkaan ole riittävästi loppukasvatuspaikkoja. Vielä huonompi tilanne on maitorotuisten lehmien vasikoilla. Niistä vain murto-osa lähtee ternivasikkana tai juoton jälkeen jatkokasvatukseen toiselle luomukotieläintilalle.
”Luomulihaketjun tavoitteena on, että tulevaisuudessa nykyistä suurempi määrä luomutiloille syntyneistä vasikoista kasvatetaan luomutuotantoon erikoistuneilla tiloilla”, Tuominen toteaa. Oppaan tavoitteena on tukea tätä kehitystä.
Oppaan rahoituksesta on vastannut maa- ja metsätalousministeriö.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


