
Vastuullisen ruoantuotannon mittareita selvitetty – ”Eläinten hyvinvoinnin mittareiden valitsemiseksi tarvitaan yhteistä keskustelua”
Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa, millaisilla kriteereillä vastuullisuutta voidaan edistää ja miten sitä voidaan mitata.Elintarvikeketjun vastuullisuuden mittaamiseksi ei ole toistaiseksi olemassa yhtenäisiä ja vertailukelpoisia menetelmiä tai kriteereitä.
Asiaan tartuttiin Luonnonvarakeskus Luken Vekka-hankkeessa, jossa tuotettiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisia vastuullisuuskriteerejä ja -mittareita.
Tarkastelussa oli mukana maito-, vilja- ja naudanlihaketjut, ja tavoitteena oli määrittää tutkimuksen keinoin kestävyyden eri osa-alueiden kriteerejä ja mittareita, kertoo tiedotteessa tutkija Anu Reinikainen Lukesta.
Hankkeessa vastuullisuutta lähestyttiin ympäristövaikutusten, sosiaalisen vastuun sekä eläinten hyvinvoinnin näkökulmista. Joitakin hankkeessa tunnistettuja kestävyyden osa-alueita pystytään mittaamaan nykymenetelmillä, osasta menetelmät ja kriteerit vielä puuttuvat, Luke tiedottaa.
Maatalous ja ruuantuotanto vaikuttavat ympäristöön monin tavoin, kuten ilmastoon, luonnon monimuotoisuuteen ja ilmanlaatuun. Mainittujen elinkeinojen ympäristövaikutuksiin kuuluvat myös rehevöityminen, ympäristölle ja eliöille haitalliset aineet eli ekotoksisuus sekä happamoituminen.
Vastaavasti luonnonvarojen käytön tehokkuuden mittareita ovat maan, veden ja energian käyttö suhteessa tuotettuun ruokatuotteen määrään.
”Joidenkin vaikutusten mittaamisesta puuttuu menetelmä. Esimerkiksi monimuotoisuuden tarkasteluun tarvitaan nykyistä paljon kattavampia ja kokonaisvaltaisempia arviointimenetelmiä”, sanoo tiedotteessa tutkija Karetta Timonen Lukesta.
Timosen mukaan ilmastovaikutusta aiheuttavien kasvihuonekaasupäästöjen rinnalle tarvitaan useita muita indikaattoreita, mikäli maataloustuotannon ekologista kestävyyttä halutaan kuvata kokonaisuutena.
Sosiaalinen vastuu pitää sisällään toimialan vaikutukset ihmisiin eli tuottajiin, työntekijöihin, kuluttajiin ja yhteiskuntaan. Kuva: Jaana KankaanpääSosiaalinen vastuu pitää sisällään toimialan vaikutukset ihmisiin eli tuottajiin, työntekijöihin, kuluttajiin ja yhteiskuntaan. Vaikutuksilla tarkoitetaan oikeudenmukaista palkkaa, työterveyttä ja -turvallisuutta sekä ihmisoikeuksien toteutumista kansainvälisissä hankintaketjuissa.
”Näiden toteutuminen on edellytys maatalouden säilymiselle myös nuorten kannalta houkuttavana ja kiinnostavana ammattina”, sanoo tiedotteessa tutkija Anja Yli-Viikari Lukesta.
Luken mukaan eläinten hyvinvoinnille ei voida aina asettaa selkeitä raja-arvoja. Eläinten hyvinvointi pitäisi huomioida vastuullisuusmittareissa laajasti, jotta kaikki asiaan vaikuttavat seikat tulevat otetuksi huomioon. Parhaiden mittareiden valitsemiseksi tarvitaan yhteistä keskustelua, sanoo tiedotteessa tutkija Tarja Koistinen Lukesta.
Luonnonvarakeskuksen Vekka-hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Arla Oy, Atria Oyj ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Hanketta rahoittivat Arla Oy, Atria Oyj, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Maatilatalouden kehittämisrahasto (Makera), Oy Karl Fazer Ab ja Vaasan Oy.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat













