Tiukka linja pitää - salmonella edelleen harvinainen Suomessa
Bakteeri on lähes aina tuliainen matkoilta, alle viidennes salmonella-tartunnoista tulee kotimaasta.
Suomalainen elintarvikeketju on vuosikymmeniä tehnyt pitkäjänteistä yhteistyötä, jotta salmonella on saatu pidettyä tiukasti kurissa. Kuva: MT arkistoaSalmonellatartunnan riski on Suomessa edelleen vähäinen verrattuna moniin muihin maihin, tiedottaa Eläinten terveys ry ETT.
Salmonella-bakteeria ei esiinny juuri lainkaan rehuissa, eikä tuotantotiloilla. Tämä varmistaa myös kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuutta.
Itsestään salmonella-vapaus säily, vaan se vaatii päivittäistä ehkäisevää työtä rehualan toimijoilta ja kotieläintuotannolta.
Eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja seuraavan Zoonoosikeskuksen mukaan Suomessa raportoitiin 1622 ihmisten salmonellatapausta vuonna 2014. Valtaosalla sairastumista edelsi ulkomaan matka. Kotimaisia tartuntoja oli 295, eli alle viidennes.
Salmonellan esiintyvyys Suomen tuotantoeläimissä oli kansallisen tavoitteen mukainen, eli alle 1 prosentti.
ETT kerää tietoa tuotantoeläintiloilla esiintyvistä salmonellatartunnoista ja ohjaa suurta osaa näiden saneerauksesta. Viime vuonna salmonellatartuntoja oli 13 nautatilalla, neljässä sikalassa, kahdessa broilerikasvattamossa ja yhdessä munintakanalassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
