Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Arvaatko, mikä on Suomen toiseksi myydyin luomutuote?

Päivittäistavarakaupoissa myytävien kananmunien arvosta viidennes oli viime vuonna luomua.
Tässä on Suomen suosituin luomutuote. Kakkonen onkin sitten kotimainen - mutta mikä?
Tässä on Suomen suosituin luomutuote. Kakkonen onkin sitten kotimainen - mutta mikä? Kuva: Jaana Kankaanpaa

Luomukananmunat on myynnin arvolla mitattuna Suomen toiseksi suosituin luomutuote, Pro Luomu ry tiedottaa. Ykkönen on banaani.

Päivittäistavarakaupoissa myytävien kananmunien arvosta viidennes oli viime vuonna luomua.

Luomun osuus tuotetuista munista oli runsas 7 prosenttia, mutta luomun korkeampi hinta nosti sen osuuden myynnistä korkeammaksi.

Kantar TNS Agrin tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan luomukananmunilla on hyvää kysyntäpotentiaalia, sillä niiden ostamista on kiinnostunut lisäämään 39 prosenttia suomalaisista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Erityisesti yli 50-vuotiaat naiset, perheet, joissa on yli 15-vuotiaita lapsia sekä luomun aktiivikuluttajat aikovat ostaa luomukananmunia nykyistä enemmän.

Viime vuonna luomuun siirtyi Ruokaviraston mukaan kuusi uutta kananmunatuottajaa. Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras uskoo, että lähivuosina siirtymistä tapahtuu lisää.

”Virikehäkkikanalat tulevat pian häviämään kokonaan, sillä päivittäistavarakaupan suuret toimijat ovat kertoneet luopuvansa virikehäkkikananmunien myynnistä. Suurin osa virikehäkkituottajista siirtyy todennäköisesti ensin lattiakanaloihin, mutta erikoistumisen tarpeeseen luomu on hyvän kysyntäpotentiaalin vuoksi varmasti kiinnostava vaihtoehto”, sanoo Lamminparras.

Luomuun siirtyminen vaatii kanalalta eläinten hyvinvointiin liittyviä investointeja. Kanoilla täytyy luomukanalassa muun muassa olla sisällä enemmän tilaa sekä luonnonvaloa, niiden pitää päästä ulos sääolojen salliessa vähintään kesäkuusta lokakuuhun ja niillä täytyy olla pidemmät orret ja vähintään kolmasosa alueesta pehkualuetta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pääsiäinen on kananmunille vuoden suurin sesonki. Se lisää munien kysyntää 10–15 prosenttia normaaliin verrattuna.

S-ryhmän ja Keskon mukaan kahden pandemiavuoden aikana sekä tavanomaisten että luomukananmunien kysyntä on kotikokkailun ja leipomisen suosion takia ollut huipussaan. Niihin verrattuna myynti on alkuvuoden osalta ollut hienoisessa laskussa.

Pääsiäissesongin jälkeen myynnin odotetaan kuitenkin olevan edellisvuoden tasolla.