Ilmoitus sipsitehtaan sulkemisesta äimistytti tuottajat
Confectionary & Snacksin Suomen sopimustuottajat niin Ahvenanmaalla kuin Manner-Suomessa hämmästelevät yhtiön suunnitelmia lopettaa tuotanto saarimaakunnassa.
Loviisalainen Jan-Eric Björkell on poikansa Staffanin kanssa Orklan suurin sopimusviljelijä Manner-Suomessa 25 perunahehtaarillaan. Kuva: Jarkko Sirkiä"Tämä tuli meille täysin yllätyksenä", Finströmissä perunaa viljelevä Jonas Lundberg kommentoi uutista.
Hän on Ahvenanmaan tuottajajärjestön varapuheenjohtaja.
Myös uusmaalaisten tuottajien edustaja Staffan Björkell yllättyi tehtaan lakkautuspäätöksestä, vaikka sitä on uumoiltu siitä asti, kun norjalainen Orkla osti Taffelin sipsejä valmistavan Chips Ab:n yksitoista vuotta sitten.
Lundberg kertoo, että sopimusviljelijöille tiedotettiin lyhyesti, että tuotantosopimukset ovat voimassa tulevan kauden mutta jatkosta ei ole varmuutta.
Ahvenanmaan koko perunasato käytetään perunalastuihin ja ranskanperunoihin.
Saarimaakunnassa Orkalla on sopimus 65 perunanviljelijän kanssa, joiden viljelyala on yhteensä vajaat 700 hehtaaria. Uudellamaalla yhtiö on viljelyttänyt perunaa 12 tuottajalla.
"Jos sipseiltä ja ranskanperunoilta jäävällä alalla aletaan viljellä ruokaperunaa, se romahduttaa kotimaisen perunan hinnan", sanoo MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen.
Ahvenanmaalla varasuunnitelmia ei ole helppo tehdä, jos norjalaisyhtiö todella sulkee sipsilinjan. "Ruokaperunan markkina on täällä pieni eikä kuljettaminen muualle kannata", Lundberg sanoo.
Björkell ei usko Manner-Suomen tuottajien siirtyvän suorilta käsin ruokaperunaan.
"Useimmilla tiloilla ei ole enää sellaista varastointikapasiteettia, mikä tarvitaan ruokaperunan tuotantoon ja toimittamiseen."
Orklan käyttämät perunalajikkeet pitää varastoida 6–8 asteessa, jotta niihin ei muodostu sokereita. Tavallisen perunavaraston lämpötila on nelisen astetta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


