Ruholuokituksen valvonta siirtyy Foodwestille
Teurasruhojen luokituksen ja punnituksen valvonta siirtyy elintarvikealan asiantuntijayritys Foodwest Oy:lle.
Veljekset Rönkä Oy:n hankintajohtaja Pentti Kuusela leimaamassa teurastamon ensimmäisiä luomukaritsan lihoja. 9.9.2013 Kemi. Kuva Pekka Fali. Kuva: Pekka FaliValvonnasta on aiemmin ollut sopimus Maaseutuvirasto Mavin ja Lihateollisuuden tutkimuskeskuksen (LTK) välillä. LTK ilmoitti alkuvuonna lopettavansa toimintansa ja irtisanoi sopimuksen päättymään 31.7. Luokitusvalvonnalle on sen jälkeen etsitty uutta sijoituspaikkaa.
Foodwest vastaa tehtävästä Mavin valtuutuksella 1.8. alkaen.
Ruhon käyttöarvon määritys tapahtuu EU:n alueella yhteisesti käytettävällä luokituksella. Sen avulla määritetään ruhon sisältämän punaisen lihan osuus ruhon painosta. Samalla määritetään ruhon sisältämän rasvan osuus.
Ruhonluokituksen teurastamossa saa tehdä vain Mavin tähän tehtävään valtuuttama henkilö eli hyväksytty ruhonluokittaja.
Ruhonluokittajan hyväksymisen edellytyksenä on koulutukseen perustuva pätevyys ja luokitusta koskeva hyväksytysti suoritettu työnäyte.
Foodwest vastaa paitsi ruhojen luokituksen ja punnituksen valvonnasta, myös luokittajien koulutuksen järjestämisestä.
Asiakkaille eli teurastamoille muutokset eivät näy, sillä luokitusvalvonta jatkuu samanlaisena kuin tähän saakka.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
